Плевнелиев към депутатите: Четете Конституцията и не погазвайте правата на българите

"Партиите трябва да се върнат към основите на демократичната държава", посочи президентът

09.05.2016 | 15:20 Редактор: Тодор Петров
Плевнелиев към депутатите: Четете Конституцията и не погазвайте правата на българите

Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, съобщиха от президентството. 

Плевнелиев коментира реакциите след наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, с които се ограничават конституционни права на сънародниците ни в чужбина.

"Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес. Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията", посочи президентът.

Плевнелиев призова народните представители да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. 


Плевнелиев е на мнение, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на електронното дистанционно гласуване от 2018 година. 

"Надявам се на отговорен дебат в Народното събрание", каза още държавният глава.