Забрана за носенето на бурки и в Стара Загора

Предвижда се глоба от 2000 лева за нарушителите

28.04.2016 | 16:49 Редактор: Вероника Цветанова
Забрана за носенето на бурки и в Стара Загора

И Стара Загора забрани носенето на публични места бурки и други аксесоари, които закриват лицето и пречат за разпознаването му. Това предложение направиха общинските съветници Гергана Микова от НФСБ и Николай Диков от ГЕР и то бе прието с абсолютно мнозинство на заседанието на общинските съветници в четвъртък, а против бяха само двамата съветници от ДПС, пише "Стандарт".

При нарушаване на новите правила се предвижда глоба до 2000 лв.

Санкцията на пазарджишките общинари и на други общини, които готвели подобна забрана, била между 1000 и 1500 лв.

На вчерашно заседание пазарджишките общински съветници решиха, че от другата седмица се забранява носенето на бурки Пазарджик.

Забраняват и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции в Стара Загора, а местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди, трябва да бъдат реграментирани със заповед на кмета на общината.

Темата за бурките у нас, по-специално в Пазарджик, стана особено актуална след коментар на главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че носенето на бурки в Пазарджик е започнало благодарение на ежемесечно заплащане за носене на тези облекла, но сега икономическите стимули действат във финансирането на молитвения дом в града.