Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Забраната за бурките касае националната сигурност, категорични са от НФСБ

"Никой не иска да ограничава никого да изповядва религията си", заяви общинският съветник Благо Петров пред Bulgaria ON AIR

27.04.2016 | 19:38 Редактор: Мария Аладжова
Забраната за бурките касае националната сигурност, категорични са от НФСБ

"В нашето предложение никъде не става въпрос за бурки, а за облекла, които прикриват лицето или части на лицето, които пречат да бъде идентифициран човекът, който носи такова облекло. Реално казано, тук по улиците на Пазарджик, за такива хора няма как да разбереш дали е мъж или жена".

Това заяви по време на пряко включване в "Денят ON AIR" областният председател на НФСБ за Пазарджик и общински съветник Благо Петров.

Той увери, че приетата днес забрана за носене на бурки на публични места касае преди всичко сигурността на гражданите.

"Тук става въпрос за сигурността, която трябва да осигурим на жителите на област Пазарджик, не става дума за религия. Никой не иска да ограничава никого да изповядва религията, която иска да изповядва".

При първоначално нарушение на наредбата глобата е 300 лв., а при повторно - 1000 лева. Запитан откога в града има жени, които забулват лицата си, Петров отговори:

"В близките две-четири години е възникнал този проблем. По-рано жителите на Община Пазарджик не са забелязвали такова нещо. Такива облекла носят млади жени, докато, ако беше за спазване на традиции, щеше да ги спазва възрастното население, което го предава на по-младите. Тук е обратното", заключи той.