Слабите правителства на Станишев и Борисов доведоха България дотук

"На управляващите не им стига акъл, не използваме членството в ЕС", каза за Bulgaria ON AIR Стефан Софиянски

25.04.2016 | 19:54 Редактор: Тодор Петров
Слабите правителства на Станишев и Борисов доведоха България дотук

Слабите правителства и слабите министър-председатели Станишев и Борисов, доведоха България до тежко състояние. Това заяви в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR бившият министър-председател и кмет на София Стефан Софиянски.

Според него се управляват лошо публичните финанси и липсва ясна политика. 

"Голям проблем е и неизползването на предимствата на членството ни в Европейския съюз и неизползването на фондовете. Ние сме член на ЕС от 2007 г. и до 2016 г. вместо да се приближаваме към развитите европейски страни, ние се отдалечаваме. Румъния беше по-назад, а ни задмина. Не може толкова години да си все на последно място. Слаби правителства и слаби министър-председатели, това са Станишев и Борисов. С начина си на управление те не успяха да използват това, че ние десните, вкарахме България в ЕС и НАТО. Слабите правителства и липсата на квалификация доведоха България до това тежко състояние", заяви Софиянски.

Бившият министър-председател е на мнение, че в България трябва да се създадат по-добри условия за бизнес. Според него трябва да развием земеделието и животновъдството, в които сме "много по-добри от редица европейски страни."

"На управляващите не им стига акъл да приложат необходимите техники. Ние направихме "концесия" лоша дума. Техниките са много, но трябва да има ясна стратегия", добави Софиянски.

Той коментира и политическата обстановка в страната, като се възмути от липсата на силна опозиция.

"Политическата опозиция е слаба. Десните направиха компромис и заспаха под крилото на Бойко Борисов, който води ясна лява политика. Няма реално оформена опозиция. Ще има силна десница, хората ще я родят. Непрекъснато има вълнения в различни сфери. Държавата ни не се намеси подходящо, когато беше блокадата от гръцка страна", каза още Стефан Софиянски.

Вижте целия разговор във видеото: