Българското здравеопазване най-скъпо в Европа

Пациентът се възприема като една клинична пътека, която носи пари

25.04.2016 | 18:30 Редактор: Тодор Петров
Българското здравеопазване най-скъпо в Европа

Българското здравеопазване е най-скъпото в Европа - над 50% от здравните услуги у нас се заплащат от самите пациенти, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация пред БНР.

От Българската асоциация за закрила на пациентите алармираха, че зачестяват жалбите за лекарски грешки. Около четири хиляди годишно са жалбите от пациентите, недоволни от здравното обслужване у нас, а близо 600 досъдебни производства и съдебни дела са образувани срещу лекари, поради опасения, че те са допринесли за увреждане или смърт на пациент. Това обаче е в пъти по-малко в сравнение с останалите европейски държави.

Според Ана Илиева от Българската асоциация за закрила на пациентите хората нямат вяра, когато се жалят, че ще има някакъв резултат.

"У нас пациентът в повечето случаи се възприема като една клинична пътека, която носи пари", коментира тя.

Според адвокат Пламен Таушанов, който е и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, разликата в застраховките на лекарите у нас и в чужбина е огромна.

"Какви са застраховките в България - средно за медицинските специалисти тя е между 20 и 50 хиляди лева. Каква е застраховката на лекар във Франция - три милиона евро. За колко го застрахова лечебното заведение във Франция - 12 милиона евро. За колко го застрахова лечебното заведение в България, отново 20 хиляди лева. Няма как с тази застраховка да бъдат заплатени обезщетения в размер между 200 до 500 хиляди, колкото горе долу се случват в съдебната практика", посочи той.

Таушанов поиска в България да бъде създаден фонд за обезщетение на пациента по примера на Франция, където всеки французин отделя по две евро и фондът разполага със 100 милиона годишно От него са обезщетенията на десет хиляди души.