България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондът за лечение на деца трябва да се преструктурира!

Нужен е контрол как се разходват парите, посочи д-р Ива Станкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

22.04.2016 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Фондът за лечение на деца трябва да се преструктурира!

Фондът за лечение на деца трябва да продължи да работи, но е нужно да се преструктурира. Това коментира бившият председател на Фонда д-р Ива Станкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Обществото не е наясно как функционира Фондът за лечение на деца, смята д-р Станкова и обясни: "Той е създаден през 2004 г. с един нормативен документ, наречен "Правилник". Целта му е да акумулира държавни средства, като цели да подпомогне болни деца".

"Във Фонда идват деца, които са в много тежко състояние. Комисия от български експерти и лекари дава заключението си на базата на правилата в "Правилника" за документи, които родителите трябва да съберат. Общественият съвет е този, който гласува и решава на база на документите в две посоки - дали децата да останат за лечение в България, или да бъдат изпратени в чужбина", обясни тя.

Всички тези процедури изискват техническо време, заради което е и голямото чакане, поясни д-р Станкова. Тя обясни, че е направено така, защото трябва да има време за консултация за децата и за всички процедури, които касаят транспорт, квартири.

Твърде голямото технологично време също е проблем, който трябва да се разреши, смята лекарката.

"Неприятен е фактът, че една институция, която акумулира средства, които са за здравето на децата ни, е в риск да бъде обругана и да бъде ликвидирана. Мисля, че е трудно да се създаде нещо, а още по-трудно то да бъде запазено", допълни тя.

Нужен е обаче контрол за начина, по който се разходват средствата, категорична е д-р Станкова.

"Трябва да има строг контрол. От една страна той трябва да се извършва от Министерство на здравеопазването, защото Фондът е част от него, а от друга страна този контрол трябва да се осъществява от всичките икономически механизми и такива, които са свързани с отговорността на хората, които работят в тази институция", посочи тя.

По думите й българските лекари са забравили да говорят и в най-скоро време трябва да се седне на кръгла маса, така че да се възвърне доверието към тях.