Гласуването - задължително. Не отидеш ли до урната глобата е 50 лв.

Друга санкция ще е отнемане на социални помощи

10.03.2016 | 15:35 Редактор: Луиза Божинова
Гласуването - задължително. Не отидеш ли до урната глобата е 50 лв.

Гласуването за парламент, президент, кметове, общинари и евродепутати става задължително. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Изборния кодекс.

Парламентът въведе и електронното гласуване. Народните представители приеха и предложение за въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване на резултата от изборите.

Предложението за задължителното гласуване дойде с два отделни проекта на Патриотичния фронт и "Атака", съобщава Dnes.bg. Този на Волен Сидеров обаче бе отхвърлен. С него се въвеждаше и образователен ценз за гласуване. 

Парламентът въведе и наказания за негласуващите. Те ще бъдат глобявани 50 лв. от ЦИК. Друга санкция ще е отнемане на социални помощи, което ще става с решение на кмета. Въвеждането на задължителния вот ще обезсмисли купуването на гласове, корпоративния вот и всички манипулации по време на избори, мотивираха предложението си "Атака". 

Според Валери Симеонов задължителното гласуване ще гарантира по-голяма легитимност на изборите и ще осмисли демокрацията като форма на управление на целия народ. Той допълни, че много хора сега са избрани с гласовете на едва десет процента от избирателите. 

Вносителите припомниха, че освен в Гърция, Кипър, Брюксел и Люксембург, задължително гласуване за определени избори има и в още 26 държави, сред които Франция и Италия. Италианците дори не можели да запишат детето си в детска градина, ако не са гласували.   Патриотът Искрен Владимиров уточни, че хората, които не харесват никой, също могат да изразят волята си - зачерквайки всички имена в бюлетината. 

От ГЕРБ подкрепиха задължителното гласуване, но дадоха да се разбере, че са против санкциите. Кирил Калфин предложи да няма наказания за негласуващите, а стимули за гласуващите - например при намирането на работа. Според Димитър Лазаров пък този, който не гласува на два избора, трябва да се вади от избирателните списъци. 

От ДПС се обявиха против задължителното гласуване, а Валери Симеонов репликира, че ги разбира, защото ще секне доходоносният им бизнес. Хамид Хамид от движението обяви задължителният вот за противоконституционен, а Четин Казак даде да се разбере, че движението ще сезира КС. БСП гласуваха "въздържал се". 

На първо четене депутатите въведоха и машинното гласуване. То трябва да влезе в сила от 2018 година, а на изборите за президент тази година - да се гласува машинно в 5000 секции по предложение на АБВ.

Парламентът прие да се въведе и електронно гласуване след две години. Депутатите решиха и вотът да се брои машиннно по предложение на РБ.

Някои от приетите предложения се самоизключват и заради това вероятно част от тях ще бъдат отменени при второто гласуване. 

Депутатите приеха да се въведе активната регистрация. Идеята е на всеки десет години тези, които ще гласуват, да го заявят пред институциите. Така, според вносителите, ще се изчистят избирателните списъци от мъртви души.