Българите зад граница ще могат да участват в референдуми у нас

Това решиха депутатите, които приеха промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление
Публикувана: От:

Още по темата

 

Българите зад граница ще могат да участват в референдуми у нас. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от ГЕРБ.

Измененията предвиждат още, че при провеждане на национален референдум на една и съща дата с местни избори, общинските избирателни комисии ще изпълняват функциите по организирането на допитването, пише Dnes.bg.

Освен това държавният глава се задължава да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на НС за провеждане на референдума.

Въпреки че беше отхвърлено, предложението на Георги Кадиев от БСП, референдум да не се провежда по въпроси засягащи основни човешки права, то предизвика спор в пленарна зала. Зад идеята застанаха депутатите от ДПС.

Без да бъде назована явно, причината за това е въпросът от предстоящия през октомври референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев с въпрос за въвеждане на задължително гласуване, срещу което депутатите от движението са против.

 

Коментари ( 0 )