България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юлий Павлов: Въпросите в референдума изискват експертно мнение и не са подходящи за граждански вот

Задължителното гласуване е антидемократично и противоконституционно, каза в ефира на телевизия България Он Ер политологът Юлий Павлов

18.06.2015 | 10:13 Редактор: Радослава Димитрова
Юлий Павлов: Въпросите в референдума изискват експертно мнение и не са подходящи за граждански вот

Въпросите, които са предвидени в референдума, изискват специфични познания и експертно мнение. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер политологът Юлий Павлов. Общественото допитване трябва да се използва за по-общи въпроси, защото населението няма как да е компетентно по всички теми, допълни Павлов. Според него единствено въпросът за мажоритарния вот е подходящ за граждански дебат. По думите му задължителното гласуване е антидемократично и противоконституционно.

Подписите на гражданите, необходими за провеждането на референдум, няма как да бъдат събрани без намесата на политическите сили, изтъкна директорът на Европейския институт Любов Панайотова. Според нея броят им трябва да се намали драстично. Тя е на мнение, че засегнатите въпроси на референдума не трябва да бъдат решавани от гражданите, защото те вече са дали властта на управляващите. По думите й не трябва да става въпрос за това колко са компетентни българите, а дали точно те трябва да определят подобни въпроси. Според нея темите, които трябва да бъдат обществено обсъждани и гласувани, трябва да бъдат тези извън програмата и стратегията на правителството.