Р. Плевнелиев: Трябва да е ясно кои са олигарси и кои са предприемачи

Президентът иска да види Закон за обществените поръчки

01.02.2016 | 08:30 Редактор: Ирина Георгиева
Р. Плевнелиев: Трябва да е ясно кои са олигарси и кои са предприемачи

Спя спокойно и виждам големия смисъл на това, което съм направил. Това коментира президентът Росен Плевнелиев във втората част на предаването "Бизнес старт" с водещата Ганиела Ангелова на Bloomberg TV Bulgaria. Той отбеляза, че мандатът му е бил труден, защото е бил по време на извънредна нестабилност, както вътрешнополитическа, така и с рекорден брой кризи по света.

Всеки един президент допуска грешки и това е съвсем нормално, поясни държавният глава. Той посочи промените по време на управлението му и нещата, които е постигнал за първи път.

"За пръв път държавен глава постави иновациите в центъра на българската държавност. За пръв път държавен глава назначи две служебни правителства. За пръв път се организираха два референдума. За пръв път български държавен глава дава път на пряката демокрация. За пръв път държавен глава води жестока битка с олигархията например в енергетиката, защото големият шлем щеше да обслужи само олигарсите и никой друг. Аз зададох три смислени приоритета - енергийна ефективност, от която вече печелят 250 000 български граждани, които се записаха в националната програма за саниране на българските домове. Енергийна диверсификация, от която ще спечели българската икономика. Енергийна либерализация, от която ще спечелят 360 000 български фирми, 7,3 млн. български граждани, защото ще се отърват от монополите в енергетиката и сами ще могат да избират своите доставки. Мога да посоча много неща, които се случват за първи път." - коментира държавният глава.

Според Плевнелиев не е допускал стратегическа и голяма грешка на ниво президент през тези 4 години.

Ясно е как може да се изкорени олигархията, но българският политически елит не е достатъчно ефективен в това, което трябва да се направи. По думите му всички политици, които говорят за социално отговорна икономика, за социални политики трябва да инициират действия срещу българската олигархия.

"Коя е олигархията? Дефиницията е много проста. Това са всички, които се обогатяват не чрез правила и не чрез устойчиви бизнес модели, а за сметка на държавата. Кои са източниците на тяхното обогатяване? Те са три - приватизация, обществени поръчки и държавните пари." - посочи Плевнелиев.

Един от първите удари срещу олигархията са правилата за управление на риска на държавните пари, които бяха приети от първото служебно правителство доведоха до изключителен резултат в крайна сметка за българите, защото им спасиха 1 млрд. лева от обществените пари, отбеляза държавният глава.

"Досиетата КТБ всичко на масата. Няма какво да крием, защото Досиетата КТБ са новите Досиета на държавна сигурност. Там имаме абсолютни и жестоки зависимости, обвързаност и те не бива да бъдат крити, защото ако българската държавност иска да води истинска битка срещу олигархията и корупцията, това минава през пълна прозрачност в действията на Прокуратурата, на данъчните и на българската държава като цяло по казуса КТБ. Ако оставим казуса КТБ да се замете, ако отново за пореден път оставим олигархия да обере българският народ с още няколко милиарда, ако не се тръгне по пътя на всеки лев, кредит или актив и да се преследва до дупка... Ако не се случи това, българското доверие ще стане още по-ниско." - смята Плевнелиев.

Държавният глава иска да види Закон за обществените поръчки, който да постави абсолютно прозрачно всяка една обществена поръчка. Това, което имаме днес не е достатъчно. Имаме просто един регистър, но нямаме пълната информация, смята Плевнелиев.

"Всяка една обществена поръчка, колкото и голяма да е тя, не само някаква информация, а цялата информация - договорът, анексите, тръжната процедура - всичко да бъде на сайта. Щом управляваме парите на народа няма какво да крием от него." - поясни той.

Още по темата

Според президентът двете служебни правителства са започнали битка с олигархията и са постигнали немалко, защото единият източник за олигархията вече е елиминиран.

Трябва да е ясно кои са олигарси и кои са предприемачи, подчерта Плевнелиев.

"Трябва да направим голямата разлика между тях. В България има страхотни предприемачи, които успяват по правилата, имат устойчиви бизнес модели, плащат данъци, създават работни места и благодарение на тях нацията върви напред. Тези хора трябва да получат пълната подкрепа, за да продължат и да разширят дейността си." - смята президентът.

Българското правителство управлява рекорден ресурс и въпросът как се разпределят парите зависи от НС, поясни Плевнелиев. Според него всяка реформа започва с работещи институции. Той подчерта, че е нужна прозрачност, но и прогнозируемост.

Съвсем нормално е в края на мандата различията с вицепрезидента Маргарита Попова да се открояват много ясно, заяви държавният глава.

"Кога започнаха те? Вероятно покрай избирането и назначаването на Орешарски за министър-председател на България. Когато аз свалих доверието си от министър-председателя Орешарски и от представителите на двете парламентарно-представени политически сили, които го подкрепяха - Станишев и Местан пред целия народ, конкретно и ясно обясних защо.  Аз снех доверието си от това правителство, но Маргарита Попова работеше добре с него. Оттам започнаха немалко разлики." - коментира президентът.

Чуйте втората част от разговора на водещата Ганиела Ангелова с президента на България Росен Плевнелиев в следващото видео: