Плевнелиев: България извън ЕС няма бъдеще на демокрация и на просперираща икономика

Диалогът с "Дондуков" 1 е добър, заяви още държавният глава

01.02.2016 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: България извън ЕС няма бъдеще на демокрация и на просперираща икономика

Диалогът с "Дондуков" 1 е добър. Това коментира в най-дългото си телевизионно интервю досега, излъчено в ефира на Bloomberg TV Bulgaria президентът на България Росен Плевнелиев. По думите му той и министър-председателят Бойко Борисов се срещат на всеки две седмици, за да обсъдят важните теми от дневния ред.

"На последната си среща обсъдихме съдебната реформа и ясните действия на правителството в следващите месеци. Аз съм този, който говори директно с европейските партньори и мога да вдигна телефона на всеки. Ще го кажа нескромно, но за мен европейската политика не е външна политика. За мен като човек, който е живял дълги години в Европа, говорим езиците, разбирам ги от половин дума, познава ги като никой друг - за мен европейската политика е моето семейство. Аз ги познавам много добре и те ме знаят много добре. Мога да звънна на Меркел, Жан-Клод Юнкер. На когото трябва за каквото трябва и ще получа разговор с тях в рамките на 30 мин. с тях, но трябва да знам, че сме в една посока с правителството." - поясни Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че имат и разминавания с министър-председателя.

"Разбирам, че министър-председателят има много тежък ред, че той трябва да балансира всеки ден между хиляди проблеми. Разбирам, че той си говори по телефона с всеки и разбирам, че трябва да обърне внимание на всеки. Разбирам, че министър-председателят е висшият изпълнителен орган. Същевременно аз като президент не споделям този подход и аз съм различен. Това не означава, че не се допълваме взаимно. За мен количеството проведени разговори на ден, осъществени срещи на ден не е толкова важно, колкото това да имаме стратегически, смислени приоритети, да знаем накъде сме тръгнали, но не от днес за утре, а от днес до 2030г." - поясни президентът.

Още по темата

Президентската институция в България е добре скроена, смята Плевнелиев. Според него има огромна разликата между президентите, които се избират от парламента и тези, които се избират от народа. Президентът има силен глас и може да задава посоката, докато министър-председателят върши изпълнителните работи, заяви още той.

Слоганът от 2011г. "Гради модерна България" няма да го изоставя, коментира държавният глава. Той смята, че устойчивият прогрес се дължи на съзнателното действие на всеки един да подобрява и да се развива.

"Притеснявам се от скандалите, притеснявам се от отнемането на мотивацията на хората именно да се усъвършенстват и да си повярват, че могат повече. Всеки ден ни заливат с това, че не можем, не знаем, че нямаме план, че нямаме идеал или посока. Това е съзнателно действие на българската олигархия и контролираните от нея медийни империи. Това е съзнателно действие на 10 800 ченгета, агенти на ДС, които продължават да бъдат навсякъде около нас. Чуйте ги, те с това ни заливат." - коментира още той.

Светът днес е много непредсказуем и никога не е било така, заяви още Плевнелиев. По думите му глобалните сили, но и регионалните сили са в жестока конкуренция, а донякъде и в сблъсък помежду им. Той даде за пример Сирия, Саудитска Арабия, Турция

България извън ЕС няма бъдеще на демокрация и на просперираща икономика, подчерта държавният глава. Той заяви още, че българският национален идеал е свързан с европейското развитие на България

"От тази гледна точка, когато Русия и Турция се сблъскват, моят съвет към всички български политически лидери е да не търсят безумни и невъзможни комбинации между едната или другата държавата и баланси, които не трябва да търсим. Ние сме европейци и трябва да се държим като такива. Нашият национален интерес не бива да бъде диктуван от София на Изток. Нашият национален интерес е да бъдем европейци и да се държим като такива." - заяви Плевнелиев.

Чуйте третата част от разговора на водещата Ганиела Ангелова с президента на България Росен Плевнелиев в следващото видео: