Р. Плевнелиев: ЕК и българският народ искат реформа в правораздаването

Държавният глава отбеляза, че е рано да говори за втори мандат

01.02.2016 | 08:00 Редактор: Ирина Георгиева
Р. Плевнелиев: ЕК и българският народ искат реформа в правораздаването

ЕК и българският народ искат едно и също - работеща система на правораздаване в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в първата част на предаването "Бизнес старт" с водещата Ганиела Ангелова на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му крайно време е да се видят конкретни и дълбоки усилия за напредък.

Не бива да има съмнения, че искането на оставката на министъра на образованието Тодор Танев е опит да се отклони вниманието от доклада на ЕК, подчерта Плевнелиев. Той обясни, че е право на министър-председателя да поиска оставката на всеки един министър, но трябва да посочи и причините, така че да няма съмнения.

Още по темата

Докладът на ЕК е коректен и ясен, смята държавният глава. По думите му Комисията застава не на страната на един или друг министър, правителство или политическа партия в България, а на страната на българския народ. Той подчерта необходимостта от реформа във ВСС и в Прокуратурата. 

"Досега в България, през последните 10 години пет пъти е обещавана реформа, пет пъти са писани стратегии и 10 години са идвали Докладите един след един, за да констатират понякога едни и същи неща, специално визирайки ВСС и Прокуратурата на България. Крайно време е там да видим конкретни и дълбоки усилия за напредък. Сигурен съм, че 2016г. ще ни даде отговор на този въпрос." - добави Плевнелиев.

Реформата не се изразява в това да се промени един закон, коментира българският президент. Той поясни, че тя е последователно усилие - "законодателната инициатива е част от реформата, но не е началото или края на реформата".

"Реформата може да бъде успешна само тогава, когато българският народ е видял прогреса и е казал - да, тази реформа е успешна. А не само законодателни промени. Чака ни дълъг път, който трябва да извървим много бързо." - допълни Плевнелиев.

Държавният глава смята, че правосъдния министър Екатерина Захариева ще се справи с реформата. Той добави, че застава и зад усилията на НС и на Правителството, за да изпълнят собствената си стратегия, която приеха - "тя е много смислена, част от реформата".

"Също така очаквам не просто само спешни законодателни инициативи в Пакет от поне 5 закона, които министър-председателят излезе в началото на годината и категорично се ангажира с това, той посочи и срокове за това. Ако искаме да работим за доверието на гражданите - думата трябва да се спази, но и сроковете трябва да се спазят.  Тоест от март до юни трябва да видим Парламент, който денонощно работи и правителство, което е абсолютно посветено на темата със справедливостта на държавата и съдебната реформа, но след това трябва да дойдат и резултатите. Това е голямата тема за българския народ, а не само да го замерваме с поредните обещания за реформи, а той да види резултатите. Това нещо трябва да се случи." - подчерта Плевнелиев.

Скандалите са нещо, което ни отклонява от правия път и обслужва онези, които наричаме задкулисие, коментира президентът, по повод последните събития в страната.

"Тези, които не искат реформите в България да се придвижат решително напред. Скандалите са отказ от аргументи. Скандалите са доказателство, че не се води дебат, а просто се замерваме с вината и с елементарни и плоски сценарии. Скандалите в България за съжаление са част от публичното пространство, но моят апел към политиците е да покажат национално отговорен подход, а той е отвъд елементарното отиграване на ситуации - малко по-дългосрочно и много повече дълбоко в смисъла на нещата." - добави държавният глава.

В България постигнахме относителна стабилност след две години извънредна нестабилност, коментира Плевнелиев. Според него ситуацията в момента е много по-добра и икономиката го усеща. Той обаче прогнозира, че трудно ще постигнем ръст над 3%, ако не подобрим рязко бизнес средата в България, която минава през реформите във ВСС и Прокуратурата.

Още по темата

Средата днес в България е такава - с много ниско доверие в институциите, отбеляза Плевнелиев. По думите му именно заради това ролята на правителството е да знаят кои са те, да имат за действие и да го комуникират ясно с народа. 

Държавният глава се надява през 2016г. да не сме свидетели на предсрочни парламентарни избори. Той подчерта, че това е изключителна важна и решителна година за България

"Народът е доста нетърпелив и му е дошло до горе - очаква повече смислени действия за справедливост в държавата. Това означава съдебна реформа. Никакви избори. Трябва да вземем тези 5 законопроекта и да минем през тях, защото 94% от българските граждани днес не вярват, че системата с правораздаването е символ на справедливост. Решенията са ясни. Решенията са в кариерното израстване на честните магистрати, а не на онези с връзките и независимостите. Решенията са в наистина случайното разпределяне на делата." - коментира Плевнелиев.

Президентът очаква от политиците да се заемат с реформата в правораздаването между март и юни.

"Пет закона и всеки един от тях  е важен, но най-важен е законът за съдебната власт, защото оттам ще дойде и реформата в българската Прокуратура. Там в Закона за съдебната власт ще дойде и въпросът с крайното коректно решение на кариерното израстване, случайното разпределение, командироването на служители. Виждате, че 90% от скандалните случаи от международна значимост и важни за народа - политически дела от високите етажи на властта в крайна сметка се решават от командировани странно по неясни критерии магистрати. Всичкото това пред очите на народа до юни трябва да бъде ясно и коректно решено. Ние трябва да покажем, че след като пет пъти сме писали стратегии, екшън планове - сега дойде времето за резултати. Това ни каза ЕК." - добави държавният глава.

"Ако и този път сме свидетели по-скоро на действия на повърхността, по-скоро на декларации и по-малко резултати, има геополитически риск за България и има риск, свързан с нашето достойно място в ЕС, защото Румъния е напреднала напред." - допълни Плевнелиев.

България все още има шанса си, заяви Плевнелиев. Неговата молба към политиците е: "Не си мислете за избори, а свършете това достойно действие - реформа в българското правораздаване".

"Когато има усещане за нестабилност, политическите партии започват да играят своята игра.  Не всички са доволни от разпределението в Парламента. Не всички са доволни от това, че виждаме разцепление в голяма част от политическите партии.  Съвсем наскоро в ДПС, а преди това го видяхме в други политически партии. Нека покажем, че многопартийната демокрация в България работи. Нека покажем, че и най-фрагментирания парламент, в който днес има 8 блока, в който членуват 37 политически партии. Досега не е имало такова нещо." - отбеляза Плевнелиев.

Според президентът едни избори в момента няма да ни отведат никъде, само ще развалят и нищо няма да подобрят.

"Моля всички, които вярват в парламентарната демокрация и я представляват да покажат през 2016г., че тя е нещо смислено за България. Ако обичате реформи и работа, а не извънредни избори." - заяви президентът.

Държавният глава отбеляза, че е рано да говори за втори мандат.

Чуйте първата част от разговора на водещата Ганиела Ангелова с президента на България Росен Плевнелиев в следващото видео: