Симеонов: ДПС постепенно изтласква РБ като партньор в управлението

Възможни са още оставки след тази на Христо Иванов, коментира политологът

10.12.2015 | 10:33 Редактор: Мария Аладжова
Симеонов: ДПС постепенно изтласква РБ като партньор в управлението

„Ако в България има един властови център, той за краткост може да се нарече ДПС. Това не се отнася само за съдебната реформа, а въобще”, каза политологът Първан Симеонов в предаването „Преди всички” по БНР.

Той напомни за годините на влияние на ДПС върху правителството на Пламен Орешарски, което по думите му се е пренесло и върху сегашното управление. 

"В рамките на вчерашния ден има няколко новини – едната е, че ДПС успя да представи себе си като гарант, без който са невъзможни конституционните промени. И второ – по този начин се вкарва напрежение вътре в партиите на самия Реформаторски блок, защото те са принудени да реагират различно в тази ситуация. Третото, което се случва, е, че лека-полека ДПС изтласква реформаторите като реален партньор на управлението", коментира Симеонов.

Още по темата

Реакцията на Радан Кънев от Реформаторския блок също е била очаквана, каза политологът. Същото обаче не можело да се каже за останалите депутати от партията, в която има различни течения и интереси. Симеонов подчерта, че политическите анализатори очакват следващият ход на подкрепяния от премиера Борисов д-р Петър Москов. По думите му стратегията на Бойко Борисов спрямо парламентарните групи е „разделяй и владей”. Политологът отново сподели мнение, според което премиерът преднамерено вкарва интрига между членовете на коалиционните партии, с което си гарантира ефективно управление. Борисов изначално не е подкрепял текстовете на Иванов, каза още Симеонов: 

„Да играеш мач, докато се гледа едно от най-важните неща, с които се свързва това правителство е повече от ясен знак за липса на подкрепа към Христов Иванов и съдебната реформа.”

В края на разговора Симеонов коментира, че не са изключени още оставки след вчерашното парламентарно гласуване.