Проектът за данък-вредни храни, ще бъде представен през септември

Спад в продажбите и разрастване на сивия сектор предвиждат от бизнеса

17.08.2015 | 12:01 Редактор: Мариета Иванова
Проектът за данък-вредни храни, ще бъде представен през септември

Министерството на здравеопазването ще представи в началото на септември проект за въвеждане на данък "вредни храни“, предава Investor.bg, цитирайки БНР. Тогава ще бъде организирано и обществено обсъждане по темата.

Идеята за новия данък беше представена от здравното министерство като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът му ще е между 3 и 10 на сто.

Обсъжда се данъкът да обхване четири групи храни. Продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса. Поставени в информационен вакуум, производители се питат защо определени храни с лекота биват наричани „вредни” и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея, а последствията ще бъдат спад в продажбите и разрастване на сивия сектор.

Призивът е за балансиран подход, при който да бъде защитен интересът, както на потребителите, така и на бизнеса, както и правилно да бъде разчетен опитът на Европа.

Според Института за пазарна икономика данък "храни" е несъстоятелен, а и опитът на други страни показва, че няма основания той да се въвежда и в България. В свой анализ икономистите от ИПИ цитират нарочни изследвания, които показват крайна неефективност на данъчното облагане за целите на борбата със затлъстяването.