Министерството на спорта написа Концепция за масовия спорт

13.10.2014 | 17:13
Министерството на спорта написа Концепция за масовия спорт

Министерството на младежта и спорта разработи Концепция за насърчаване на развитието на спорта за всички, /утвърдена със Заповед NoРД-09-580/25.09.2014г.на Министъра на младежта и спорта/, съобщи ведомството в мейл до медиите.

„Тази концепция бе сред основните ми приоритети и се радвам, че заедно с моя екип успяхме да я утвърдим, заяви министър Раданова. - Непрестанно се говори колко е важна физическата активност, но в това отношение, за съжаление, се прави твърде малко. Трябва да е ясно обаче, че Mинистерството на младежта и спорта не може да се справи с този проблем без съдействието на останалите ангажирани с него институции – Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, общините, областните управители, спортните федерации и спортните клубове", заяви служебният министър на спорта Евгения Раданова в съобщението до медиите от 13 октомври 2014.

Обхват

Програмата очертава насоките за развитие на масовия спорт до 2022.

Проблеми

Документът трябва да реши посочения за основен проблем на нацията - ниската физическа активност, рисков фактор за здравето на населението сред всички възрастови групи в страната.

"България е на 6-о място в Европейския съюз по затлъстяване на деца от 11 до 17 години. Всеки трети първокласник, всеки втори мъж и всяка трета ж ена страдат от наднормено тегло", е записано в Концепцията, цитираща Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания.

Как ще се изпълни

Концепцията посочва проблемите на липсата на спортна инфраструктура и на предлагане на възможности да се практикува масов спорт, заради лоша поддръжка, липса на офиси на федерациите извън столицата, липса на финансиране.

Документът предлага да се създадат регионални структури на Министерството на младежта и спорта, обществени съвети, да се напишат общински програми и да се отворят общински и ведомствени спортни клубове, както и спортните федерации да изградят регионални структури за развитието на спорта в страната.

Финансиране

Тази програма трябва да се финансира само с публични средства и европейски програми, е записано в Концепцията.

Допуска се публично-частно партньорство в изграждането на съоръжения в страната.

Четири държавни програми са записани в Концепцията за развитие - масов спорт в свободното време, за възрастни и деца; специална програма по плуване за децата и спорт за възрастни хора и хора с увреждания.

В публикувания на посочения интернет адрес документ не е записано дали бъдещият достъп до спорт в свободното време за деца, възрастни и хора със специални потребности ще трябва да плащат за ползване на съоръженията и евентуалната треньорска подкрепа.

 

 

Как е в Европа

В Холандия образованието е безплатно, а обучението по плуване в основния курс - задължително (schoolzwemmen). Родителите могат да финансират на доброволен принцип уроците по плуване, според изискванията на училището.

Във Франция спортните асоциации, общини и организации предлагат безплатен спорт на над 60 общински терена само в Париж /баскетбол, футбол, хандбал, тенис, йога и др. Възрастните хора /над 55г./ във френската столица могат да посещават безплатни тренировки.

/Източник: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/thematic_reports/150EN.pdf- данни 2012/

Като цяло в ЕС спортните дейности, включени в образователните програми задължително включват плуване в: Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Франция, Лихтенщайн, Унгария, Австрия, Словения, Словакия, Финландия, Великобритания - Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия.

От всички спортни дейности, които са включени в задължителната образователна програма в България те са най-малко - само 3: лека атлетика, игри и гимнастика.