ООН: Затлъстяването влияе негативно на производителността на труда

Трилиони долари годишно се харчат за справяне със здравословни проблеми с наднорменото тегло.

08.09.2013 | 13:45
ООН: Затлъстяването влияе негативно на производителността на труда

Наднорменото тегло има негативен ефект не само върху индивидуалното здраве, но и върху световната икономика. Доклад на ООН показа, че свръхтеглото понижава производителността на труда, а разходите за медицински услуги нарастват с 3.5 трилиона долара на година, което е 5% от световния Брутен вътрешен продукт.

От затлъстяване в САЩ страда 31.8% от възрастното население. Причината е нездравословно хранене. През 1995 година тази цифра е била два пъти по-малка.

Доклад на ООН обаче показва, че голяма част от населението на света догонва това на Америка по количество на употребяваните вредни храни. В Мексико броят на хората със свръхтегло даже надвишава това в Съединените щати и достига цели 32,8%. Експертите обясняват това с факта, че след приемането на Северноамериканския договор за свободна търговия НАФТА Мексико се превърна в привлекателен пазар за американските евтини вериги за бързо хранене и компании за газирани напитки. Статистиката показва, че в латиноамериканската страна има най-голямото ниво на потребление на газирани напитки – до 200 литра на глава от населението годишно.

Друга страна, в която затлъстяването се превръща в национален проблем, е Катар. Традиционно хората от Персийския залив имат активен начин на живот. Бързото навлизане на веригите за бързо хранене и превръщането на офис сградите в традиционно място за работа оказват своето влияние върху теглото на живеещите в региона.

В резултат от наднормено тегло в Катар страдат 40% от учениците и 40% от възрастните.