България задоволява 40% от световното търсене на розово масло

През новия програмен период допълнителна подкрепа от еврофинансиране ще получат отглеждащите традиционни сортове маслодойна роза

08.06.2015 | 11:00 Редактор: Мариета Иванова
България задоволява 40% от световното търсене на розово масло

Трайно увеличение на насажденията с традиционните сортове маслодойна роза са факт, стана ясно от думите на земеделския министър по Десислава Танева, която уважи Празника на розата в Казанлък. В тържествата участие взеха и президентът Росен Плевнелиев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова,   чуждестранни дипломати и представители на местната власт.

България задоволява 40% от световното търсене на розово масло, коментира земеделският министър. Тя посочи, че от новия програмен период отглеждащите насаждения с традиционни сортове маслодойна българска роза ще получат допълнителна подкрепа с еврофинасиране в рамките на  компенсаторните плащания в програмата за Развитие на селските райони.

Отделно, всеки от производителите на българска маслодайна роза за цвят може да участва по общо 6 мерки по програмата за Развитие на селските райони, която вече получи  одобрение.                                                       

Още по темата може да видите от видео файла.