Плевнелиев: Неспазването на стандартите води до инциденти като в с. Анево

Розата е най-разпознаваемият български символ, коментира още държавният глава от Казанлък

07.06.2015 | 15:14 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Неспазването на стандартите води до инциденти като в с. Анево

Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък, където взе участие в заключителните тържества за Празника на розата в подбалканския град. Президентът, представители на местните власти, министри и стотици граждани  аблюдаваха традиционното шествие по случай празника.

В България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло, припомни президентът.

"Страната ни разполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания." - допълни още държавният глава.

Президентът Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като "регионална политика  в действие". Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на UNESCO.

След повече от 35 години Музеят на розата, който досега се помещаваше в мазе, вече ще има вече своята сграда и инфраструктура, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в профила си в социалната мрежа Facebook.

"За тази цел правителството осигурява 1.3 млн. лв. от държавния бюджет. Лично министър-председателят Бойко Борисов настоя Решението за осигуряването на първия транш от средствата на бъде взето на последното заседание на правителството в сряда 3 юни." - пише още министър Павлова.

Втората важна новина е взетото миналия петък решение, с което по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. на Казанлък ще бъдат предоставени почти 1 млн. лв. допълнително финансиране за благоустрояване на градската среда по старата ОП "Регионално развитие".

Преди месеци открихме обновените паркове „Розариума” и „Тюлбето”, а с допълнителните средства ще могат да бъдат обновени още няколко парка и междублокови пространства, така че да се довърши благоустровянането на града, коментира министър Павлова.

Третото важно решение за Казанлък е, че в новата ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. общината е определена за Междинно звено, което самостоятелно ще реализира и избира проектите града, съобщи още регионалният министър.

Общината ще има възможност да реализира нови инвестиции в размер на почти 20 млн. лв. в градска среда и градски транспорт, образователна, социална и културна инфраструктура, за да може децата на Казанлък да живеят в по-добра среда и да останат в България.

Междувременно държавният глава заяви, че заради неспазване на стандарти стават инциденти като тези в с. Анево.

"Дали фирмите са държавни, или частни отговорността за всички е стандартна. Има определени стандарти и когато те не са спазени се случва това, което се случи и вчера в Анево." - подчерта Плевнелиев във връзка с вчерашния инцидент на полигон в село Анево, предаде "Фокус".

В Казанлък президентът Росен Плевнелиев, кметът Галина Стоянова и генералният директор на БТА Максим Минчев откриха 12 Пресклуб на БТА.