Розоберът започва с по-ниски изкупни цени на розовия цвят

Казанлък избра Царица Роза

16.05.2015 | 16:10
Розоберът започва с по-ниски изкупни цени на розовия цвят

По ниски изкупни цени на розов цвят очакват производителите в Казанлъшкия регион спрямо миналата година. Заради хладната пролет тазгодишната кампания по беритба на розов цвят ще закъснее с около седмица, което не е проблем. Очакванията на розопроизводителите са за силна реколта, съобщава кореспондентът на Bulgaria ON AIR от Казанлък, Георги Манев.
 

Още по темата

Заради по-хладната пролет през тази година се очаква кампанията за бране на розов цвят да закъснее. Розопроизводителите очакват и по-ниски цени през тази година.

През миналата година стартовата цена за набран килограм розов цвят е била 2,60лв. Производителите очакват през 2015 цената да падне с около 20 стотинки. Леко закъсняват в развитието си тази година насажденията с маслодайна роза. Причината е студеното време, което може и да забави началото на розобера. Производителите обаче очакват добра година.

 

Още по темата

Най-вероятната цена на розовото масло от тазгодишната реколта рози на световните пазари ще се движи в порядъка на 6500 евро. Пред старта на кампанията и тази година основен проблем е дефицитът на работна ръка.

 

Царица Роза

Седмица преди очаквания старт на розобера в Казанлък избраха и своята 47-ма по ред Царица Роза. Носителка на Титлата през 2015 е възпитаничката на Математическата гимназия - Цветелина Иванова, която мечтае да стане ветеринарен лекар.

Цветелина е възпитаничка на учителя по физика от Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, Теодосий Теодосиев - номиниран за европейски гражданин на годината.
 
Традиционно казанлъшките красавици се изявяваха в три кръга. Спортно облекло, народни носии и вечерни тоалети. 9-членното жури, в състав: посланикът на
Япония Такаши Коидзуми, генералният директор на БТА Максим Минчев, световнопризнатият преподавател по физика Теодосий Теодосиев, журналистката Екатерина Бончева, Таня Узунова, Диана Гущерова, Царица Роза 2013 Юлия Попова, спортистистът Николай Тенев и председател почетният гражданин на Казанлък проф. Генчо Начев бе впечатлено от посланието на Цветелина.
 
Чуйте какво каза Царица Роза във видеото.

След дни стартират и 112-те празници на розата в Казанлък, които ще приключат на 7 юни 2015.

Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък е създал от 1907 досега над 40 сорта маслодайни и медицински култури, за 19 от които притежава авторски свидетелства. Институтът работи в областта на сортоподдържането и семепроизводството и агротехниката на културите, включително и на растителната защита. Значителна част от дейността на Института е в направлението Технология на преработката на етеричномаслени и лечебни растения.