Над 75 000 посещения са регистрирали туристическите обекти в община Белоградчик през 2014г.

Започна активният туристически сезон в Белоградчик

21.04.2015 | 17:22 Редактор: Ирина Георгиева
Над 75 000 посещения са регистрирали туристическите обекти в община Белоградчик през 2014г.

Над 75 хиляди посещения са регистрирали туристическите обекти в община Белоградчик през 2014г., от които около 17 хил. са на чужденци. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на активния туристически сезон в общината. 

"Белоградчик е пример за успешно използване на европейските средства за развитие на туризма." - каза министър Ангелкова.

На Белоградчишката крепост е реализиран проект по  ОП "Регионално развитие"   2007 – 2013 г. на стойност близо 3 млн. лв. Добър пример е и проектът на общината, финансиран по Програмата за развитие на селските райони, по който са доставени велосипеди и са изработени указателни табели за планинско колоездене.

"Надявам се повече общини да се възползват от възможностите, които дават програмите за трансграничното сътрудничество в туризма." - каза Николина Ангелкова.

Местната власт и бизнесът от Белоградчик поддържат добро партньорство с Контактния център "Дестинация Дунав" - звеното за техническо подпомагане развитието на туризма по Дунав в България, твърди министър Ангелкова. Общината участва и в проекта на Дунавския компетентен център за реализацията на двата туристически маршрута "По пътя на римските императори" и "По пътя виното", в които са включени обекти по реката от Хърватска, Сърбия, България и Румъния.

"Северозападна България е регион с висока безработица, но община Белоградчик показва, че с последователни усилия туризмът може да даде алтернатива за развитието на региона." - подчерта министър Ангелкова.