Зрелостници за рекордните резултати по БЕЛ: Дължим това и на учителите

От Министерството на образованието отчетоха със 7% по-малко двойки

07.06.2024 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Исторически успех за зрелостниците на матурата по български език и литература. За първи път от 16 години насам средният успех за страната е "Добър: 4,32". За сравнение миналата година оценката е била среден 3,92.

Матурата по български език и литература се оказва съвсем лесна задача за Анастасия от Хасково. Тя получава пълна шестица.

"Този резултат се дължи на моите усилия и на моите учители. Ходих на уроци и нямах свободно време", сподели Анастасия Влахова.

Селин получава отлични оценки и по български, и по английски, а в основата е освен учене и хармония.

"Всеки ученик трябва да намери баланса. Не може постоянно да учиш, но не може и само да се забавляваш, което бих казала, че днешните деца трудно достигат", коментира тя.

И Лъчезара получава пълните точки и на двете матури.

"Освен в училище, ходих и допълнително на уроци и всяко възможно време, което имах учех", поясни Лъчезара Милкова.

От Министерството на образованието отчетоха със 7% по-малко двойки и увеличение на много добрите оценки.

"Най-високият резултат, отчитан досега на матурата по български език и литература е постигнат през 2024 г. - 58,48 е средният брой получени точки. Добър 4.32 е средният успех на зрелостниците, а миналата година е бил 3.93. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорд, отчетен през 2008 година", заяви служебният министър на образованието Галин Цоков.

Има обаче и пропуски.

"Все още са неуверени да се справят със задачи, близки до житейски ситуации. Чрез диктовка показват, че са овладели писането, но срещат трудности - махат или добавят букви", поясни експертът от МОН Евгения Костадинова.

А диктовките се правят още в началния етап на образованието. Тази година учениците от 4 клас също са с по-високи оценки на малките матури - 15 570 са шестиците по двата предмета. След изпитите в училище следват и тези по-трудните, в живота.

"Насочила съм се към българската филология, не смятам да се занимавам само с преподаване, а и с журналистика", добави Анастасия.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева и Пламена Пилитова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR