Ще разчитаме на по-големи количества енергийни доставки от Турция

"Булгаргаз" и "Боташ" продължават разговорите

30.05.2024 | 13:20 Редактор: Беатрис Младжова
Ще разчитаме на по-големи количества енергийни доставки от Турция

Задълбочаването на сътрудничеството между Република България и Република Турция има огромен потенциал да съдейства за гарантиране на енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. Около това се обединиха по време на среща министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Турция у нас Мехмет Саит Уянък.

"Турция е един от ключовите партньори на България в областта на енергетиката. Гарантирането на енергийната сигурност за региона и диверсификацията на източниците са общи приоритети, по които ще продължим съвместната си работа", подчерта министърът на енергетиката пред посланика. 

"След спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия, ще се увеличи необходимостта от енергийни доставки за региона през терминалите за втечнен газ в Турция", каза още Малинов. 

По време на срещата бе отбелязано, че компаниите "Булгаргаз" и "Боташ" продължават разговорите във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г. С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ". Посланикът на Турция изрази готовност да съдейства за продължаване на конструктивния диалог между двете страни с цел постигане на оптимални резултати. 

Двамата обсъдиха и ролята на развитието на сътрудничеството в областта на развитието на електроенергийните системи на двете страни. Те отбелязаха потенциала за пренос на зелена енергия за европейския пазар. Министърът разговаря с посланика и за развитието на ядрения сектор в България, като отбеляза предприетите действия по изграждане на нови ядрени мощности.

"Страната ни разполага с 50-годишен опит в експлоатацията на ядрена централа, готови сме да предоставим опит и експертиза при необходимост на турските си колеги", допълни Малинов. 

Двамата изразиха готовност през идните месеци да се подпише меморандум за насърчаване на сътрудничеството в сферата на енергетиката между България и Турция.  

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Министерство на енергетиката