Радев: Всички държави членки на НАТО са въвлечени във войната между Русия и Украйна

Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема, каза президентът в Швейцария

27.05.2024 | 15:23 Редактор: Вяра Димова

Държавният глава Румен Радев е на посещение в Швейцария по покана президента на страната Виола Амхерд. 

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не означава абсолютно нищо, ако някоя друга държава, член на НАТО, провокира пряко сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как и риториката и действията в тази посока ескалират. Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война", заяви той.

"Трябва да си даваме много сериозна сметка, че в ход е ескалация и в говорене, и в медии, и в действия. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основани на Международното право", категоричен е държавният глава. 

Радев коментира и предстоящата Конференция на мира, която ще се проведе следващия месец в алпийската страна: "Изключително важна първа стъпка е се говори не само за оръжие, не само за подготовка, за победа, но да започне да се говори за мир".

Президентът обаче заяви, че не е оптимист за евентуалния изход от конференцията и добави, че все още не е ясно кой ще представлява България на форума.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
6 rate up comment rate down comment 0
Пропуснахте нещо
преди 3 седмици
Държавният глава посъветва " народните" " представители": "Депутатите да преминат интензивна едномесечна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България". Страхотно предложение! Предлагам да се напише в закона, че "смелите" евроатлантици са приели, че военната им служба се отсрочва, т.е. няма да изпълняват военна служба. Нека изменят закона, че при въоръжен конфликт отиват на фронта депутати, министри и техните деца и внуци и обществото ще е спокойно. Сигнализирай за неуместен коментар