Четвъртокласните уверени на малката матура по БЕЛ: Решавали сме много тестове

Оценките от Националното външно оценяване се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основното образование

27.05.2024 | 14:00 Редактор: Толя Стоянова

Близо 55 хил. четвъртокласници се явиха на т.нар. "малки матури". Днес беше изпитът по български език и литература, утре е по математика. В 9:00 часа сутринта в двора на училище "Иван Рилски" в Хасково беше пълно с развълнувани четвъртокласници, които получаваха последни инструкции от учителите си, преди да влязат на малката матурата по БЕЛ.

"Леко съм притеснен. Госпожата ни е давала много тестове и винаги се опитва да ни помогне за всяко едно състезание", каза ученикът Дани Тодоров.

"Аз изобщо не се притеснявам, защото мисля, че съм подготвена. Решавала съм много тестове, правила съм много диктовки", добави Яна Борисова.

"Иван Рилски" е най-голямото основно училище в Хасковска област. Паралелките в четвърти клас са шест на брой. Формата на изпита е тест. Вариантът е еднакъв за всички ученици.

"Включва неща, изучавани от 1 до 4 клас по български език. Има тестова част, четене на текст с разбиране и създаване на текст", обясни старши учителят в ОУ "Св. Иван Рилски" Мария Георгиева.

Учениците, които са в четвърти клас, са 143-ма, като днес се явиха 139, четирима отсъстват по здравословни причини, разпределени са в 14 зали", каза директорът на училището Соня Кирилова.

Оценките от Националното външно оценяване се изразяват в брой точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основното образование.

Вижте повече в репортажа.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)