"Напред! Науката е слънце": Пловдив, Бургас, Търново... Така България празнува 24 май

На тържества в страната бяха отличени изявени ученици

24.05.2024 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Празнични шествия за 24 май в цялата страна. Деца, ученици и студенти пяха "Върви, народе възродени", носейки националния флаг. 

Пловдив посреща празника с общоградско шествие с хиляди учители и ученици. Над 11 000 ученици и учители се включиха в празничното шествие по улиците на Бургас. Те преминаха през центъра на града до Алеята на възрожденците, където оставиха цветя и венци. 

Начело с малките мажоретки на Велико Търново започна празничното шествие за 24 май. То тръгна от площад "Велчова заведа" в старата столица, а деца и студенти от 22 училища и 3 университета почетоха делото на светите братя. 

Пред общината в старата столица тържествено бяха наградени отличните ученици.

Във Враца най-заслужилите понесоха три 15-метрови флага с глаголица, кирилица и съвременната българска азбука. 

"Аз съм решила да уча българска филология или право. Смятам, че всеки един учител има своя подход към учениците и е много важно да се опитваме да разбираме учителите и те нас", сподели осмокласничката Нели Тодорова.

"Това е единствената азбука, която започва с "Аз". Много умен народ сме и надявам се, че България ще я има, защото това, което ние не умеем да им кажем, се надявам творецът да им подскаже, за да бъдат щастливи и успешни", заяви преподавателят в ППМГ "Акад. Ив. Ценов" Филип Филипов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.