Кошмар за шофьорите към Дунав мост при Видин, МВР проверява ТИР паркинг

Въвеждат онлайн плащане на таксите за преминаване по моста

22.05.2024 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева

Километрични опашки, съпътствани с почти целодневни престои на шофьорите на камиони на "Дунав мост" 2. Стигна се до спешна среща между държавните власти и транспортния сектор. В търсене на вариант за съкращаване на чакането, институциите решиха да разрешат съвременни начини за плащане на таксите за преминаване. Наскоро създаденият буферен паркинг също повдигна въпроси.

В чакане да преминат през границата с Румъния шофьорите на камиони губят двуцифрен брой часове.

"Чакаме две опашки. Два дни се губят тук в престой. Тези камиони, които чакат, веднъж се редят и чакат пейджърът да им се обади, след това пак на опашка", каза тираджия.

Опашките са километрични и в двете посоки.

"Опашката от страна на Румъния е стигнала 13 км. Тази от България вече е над 6 км", уточни Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи.

Пред "Дунав мост" 2 функционира и платен буферен паркинг, който породи недоволство сред шофьорите.

"МВР няма ангажимент към този паркинг и периодично се получават сигнали, че едва ли не служители на МВР насочват принудително товарни автомобили да посещават паркинга – не", каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

МВР ще провери две неща във връзка с паркинга – законно ли са поставени табелките, насочващи шофьорите към буферната зона, както и дали служители на МВР не са превишили правомощията си, регулирайки трафика именно натам. А дотогава – вътрешното министерство иска да съкрати престоя по границата като планира да въведе плащане на такси, което е "в крак с времето" - онлайн плащане на такса "мост" и възможност за плащане на място с карта за преминаване на моста.

МВР уверява, че всички гишета на "Дунав мост" 2 работят.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 седмици
Айде де кошмар. 34 години не ви пречеха опашките на КПП тата сега вече било кошмар и не се издържало. Я стига платени глупости Сигнализирай за неуместен коментар