МОН: Всички зрелостници получават по 4 точки заради гафа с диаграмата

Анулирани до момента са 11 теста по БЕЛ

21.05.2024 | 11:09 Редактор: Елеонора Танева
МОН: Всички зрелостници получават по 4 точки заради гафа с диаграмата

По 4 точки ще получат служебно всички зрелостници на задачите, свързани с диаграмата на изпита по БЕЛ. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това се налага след като стана ясно, че в отделни училища диаграмите не са били разпечатани в цялост. 

Към момента е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от близо 47 хил., които са се явили на изпита. Отговорите обаче се нанасят на отделна бланка и не могат да бъдат установени с абсолютна сигурност всички ученици, които са работили по вариант без диаграма.

"Затова ще дадем 4 точки на абсолютно всички зрелостници на тези задачи. За да сме сигурни, че никой няма да бъде ощетен от проблема", обясни проф. Цоков. Министърът уточни, че той категорично не е в съдържателен план, а технически в отделни училища.

"Преди разпращането на всеки модул от изпита по български език и литература към училищата, той се разпечатва и сравнява в МОН", уточни проф. Цоков и разясни, че никакви проблеми не е имало с изпита по БЕЛ. Те са настъпили в отделни училища и тепърва ще се проверява защо не са били установени преди тестът да се даде на зрелостниците. 

Министерството разпространи допълнително напомняне до всички училищни директори да правят внимателна проверка и да сравняват разпечатаните варианти с дигиталните им копия на зрелостни изпити през вчерашния ден. Бяха дадени и допълнителни указания какви проверки на настройките на всеки принтер може да направят училищата при проблеми и до момента няма постъпили сигнали за подобни нередности.

До момента на провелите  се изпити са анулирани 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)