Митрополит Григорий оглавява литургията за Великден в "Александър Невски"

Ще бъде използван Благодатният огън, който беше донесен миналата година

30.04.2024 | 14:44 Редактор: Искра Ангелова
Митрополит Григорий оглавява литургията за Великден в

Наближава един от най-светлите празници - Великден. Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха. Тя ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23:30 часа на 4 май, Велика събота.

За богослуженията сега за Великден ще бъде използван Благодатният огън, който беше донесен през миналата година от българска църковна делегация от Ерусалим.

На 5 май, Великден, от 11:00 часа ще бъде отслужена вечерня в първия ден на Възкресение Христово - Пасха, в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София, се съобщава в сайта на Софийската митрополия.

Заради напрегнатата обстановка в Израел Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Ерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Това каза, на 24 април, пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриaршия (БПЦ-БП). Той обяви тогава пред медии решенията от заседанието на Светия синод на БПЦ-БП, припомня БТА.

За първи път Благодатният огън не пристигна в България през 2020 г. заради пандемията от Ковид-19.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: БГНЕС