"Научи ни на добро и любов": Стотици миряни почетоха паметта на патриарх Неофит

Негово Светейшество почина на 13 март след продължително боледуване

21.04.2024 | 15:22 Редактор: Вяра Димова

40 дни от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В храм "Света Неделя", където е и последният му дом, беше отдадена почит към паметта му. Негово Светейшество почина на 13 март след продължително боледуване във Военномедицинската академия.

Тъжният за православната ни църква ден започна с Архиерейска заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от временния наместник-председател на Светия Синод Врачанския митрополит Григорий.

"Да прости всички волни и неволни прегрешения на блаженопочиналия патриарх Неофит. Да му дарува царство небедно", каза той.

С него съслужиха събратята му архиереи, с изключение на митрополитите на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Плевенския Игнатий.

"Да го помним с неговата доброта, милосърдие и обич, която проявяваше към нас, архиереите, и към всички, които бяха му от Бога поверени люде", посочи говорителят на Светия Синод Старозагорският митрополит Киприан.

"Това е молитва, която да даде мир и спокойствие в тези важни дни, и благодарност към Бога", добави Варненският митрополит Йоан.

В "Св. Неделя" пристигнаха и представители на властта - председателят на Народното събрание Росен Желязков и служебният премиер Димитър Главчев. А вярващите си спомниха за благия характер на непрежалимия достоен баща на родната ни църква.

"Такова излъчване, такава доброта. Интелигентен. Учил ни е на любов, на всичко, което може да се нарече добродетел", споделиха миряни.

След края на службата беше извършена и панихида на гроба на дядо Неофит, който е възстановен след поругаването му в последните дни.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 1 седмица
Т.н. Патриарх Неофит беше доносник на комунистическата ДС-агент "Симеонов"! Сигнализирай за неуместен коментар