Главчев и Желязков уважиха панихидата за 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Архиерейската заупокойна св. Литургия беше възглавена от Врачанския митрополит Григорий

21.04.2024 | 13:16 Редактор: Искра Ангелова

40 дни от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Високопоставени църковни служители, политици и стотици миряни се стекоха в митрополитския катедрален храм "Света Неделя" по повод.

Архиерейската заупокойна св. Литургия беше възглавена от Врачанския митрополит Григорий, който е временен наместник председател на Светия синод на БПЦ. С него съслужиха събратята му архиереи, с изключение на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Плевенския Игнатий.

В "Св. Неделя" пристигнаха и представители на властта - председателят на Народното събрание Росен Желякозв и служебният премиер Димитър Главчев.

След края на службата беше извършена и панихида на гроба на дядо Неофит, който е възстановен след поругаването му в последните дни.

Всички вярващи си спомниха за благия характер на непрежалим достоен баща на църквата ни, който загубихме преди 40 дни.

"Това е молитва, която да даде мир и спокойствие в тези важни дни, и благодарност към Бога", каза Варненският митрополит Йоан.

"Това царство небесно, което той очакваше, заради което той наистина живееше своя живот и на православен християнин, и на духовник, и на архиерей", коментира митрополит Григорий.

"Беше разумен човек и като едно дете", сподели вярваща.

Снимка: БГНЕС