Инвестират милиони в пречиствателната станция на яз. Ясна поляна - кога ще е готова?

Тя ще бъде готова за следващия туристически сезон

29.04.2024 | 18:39 Редактор: Беатрис Младжова

Стартира ремонтът на пречиствателната станция на яз. Ясна поляна край Приморско. Той захранва с вода цялото Южно Черноморие. Заради авария старото съоръжение спешно е укрепено така, че да може да издържи до края на туристическия сезон.

Пречиствателната станция на яз. Ясна Поляна е построена преди 50 г. Преди две години беше установено, че съоръжението е повредено, а цялото Южно Черноморие беше поставено под заплахата да остане без вода. След като от областна управа в Бургас обявиха частично бедствено положение, служебното правителство на Гълъб Донев отпусна 23 млн. лв. за изграждане на нова пречиствателна станция. 

Съоръжението обаче ще бъде готово чак за следващия туристически сезон, а този ще се разчита на извършеното аварийно укрепване.

"Надяваме се да издържи до края на туристическия сезон. По никакъв начин няма да се наруши водоподаването по цялото Южно Черноморие", заяви представителят на фирмата по ремонт Иван Иванов.

Кметовете на морските общини се надяват да няма проблем с водата, който да провали сезона по Южното Черноморие.

"Този язовир не захранва просто Южното Черноморие, той захранва Югоизточния регион, така че той е от много важно стратегическо значение, но относно летния сезон, ние нямаме притеснение", допълни кметът на Приморско Иван Гайков.

Заради проблема с пречиствателната станция жителите на морските общини организираха редица протести.

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Вижте повече в репортажа.