"Водата поскъпва, но инвестиции няма" - авария оставя десетки хиляди на сухо във Великотърновско

Директорът на ВиК Йовковци заяви, че екипите поддържат и редовно правят профилактика на мрежата

10.04.2024 | 13:19 Редактор: Толя Стоянова

Голяма авария на магистралния водопровод от язовир "Йовковци" ще остави без вода четири общини във Великотърновско за денонощие и половина. Спирането на водоподаването ще засегне близо 50 000 абонати. Всички населени места в четирите общини, които се водоснабдяват от язовир "Йовковци", ще са без вода от 6:00 часа в четвъртък до сутринта на следващия ден.

"Аварията - това е стоманобетон и изтича вода от язовира. Това все пак е авария, която е преди разпределителната шахта. За това остават и четирите общини без вода", каза директорът на ВиК Йовковци Илиян Илиев.

Той е категоричен, че екипите поддържат и редовно правят профилактика на мрежата, но довеждащият водопровод се нуждае от спешна цялостна реконструкция.

"Този водопровод е доста стар, той се нуждае от реконструкция, но програмата, която сега ще осъществяваме, тя е за канал и пречистване и този довеждащ водопровод, който е за град Търново, не е предвиден в реконструкцията", обясни Илиев.

Жителите на Велико Търново вече се запасяват с вода. Хората посочват, че цената на водата постоянно се увеличава, а инвестиции в нова мрежа почти не се правят.

От ВиК Йовковци са уведомили управите и на четирите общини - Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Стражица, които трябва да вземат мерки за осигуряване на вода за питейни и санитарни нужди за лечебните и учебни заведения.

Вижте повече в репортажа.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа