Пенсионери ще останат без агнешко на трапезата за Великден, най-качествено е българското

Експерти тръгнаха на проверки

25.04.2024 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

Над 30 лв. за кг е спекулативната цена за агнешкото тази година. Повечето потребители твърдят, че месото е скъпо, а експерти тръгнаха на проверки по търговските обекти.

В магазина на Александра тази година агнешкото идва на малко по-висока цена. Причината - инфлацията и оскъпяването на стоките у нас. Месото е от Пловдив и Първомай от ферми, в които животните пасат свободно.

"Агнешкото тази година е с 1 лв по-скъпо от миналата. Агнешката плешка е на цена от 31,50 лв., а бутчето - 32,50 лв. Спрямо миналата година е нормално да има увеличение. Цената за клиентите не е висока, те очакваха много повече - от рода на 35-36 лв. Търсенето е много високо", сподели управителят на магазин Александра Попова.

И тази година на великденската трапеза на Рени ще присъства и агнешкото месо.

"Предпочитам агнешкото, защото за Великден и за Гергьовден си е типично месо за тези празници", коментира тя.

Във Велико Търново Красимир продава агнешко директно от фермата си. Той предупреждава, че качественото месо - родно производство, е дефицитно на пазара.

"В системата на БАБХ има регистрирани 300 000 овце и кози, така че по едно агне да извадят, няма да стигнат за вътрешния пазар. Внос ще има, но трябва да бъде регламентиран - с етикети, с всичко. Бъгларското е по-качествено. И хората да избират него, то ще е прясно, заклано на два дни", категоричен е той.

А за великотърновци цените продължават да бъдат високи.

"Май ще пропуснем тази година, защото пенсиите са малко, не достигат", сподели Димитър Стоянов.

От БАБХ обясниха и как да познаем качественото агнешко месо.

"Агнешкото трябва да е с печат, той носи гаранция, че месото по време на добива е имало преглед от официален ветеринарен лекар, това гарантира безопасността. Ако месото е било замразено и след това се предлага охладено, трябва да е обозначено, както и страната на произход", поясни Бистра Иванова от БАБХ.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов и Димитър Върбанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR