ПП-ДБ: Обърнахме модела и парите достигат до хората

Партията се похвали с ръст на БВП

16.04.2024 | 11:17 Редактор: Искра Ангелова
ПП-ДБ: Обърнахме модела и парите достигат до хората

Две години след учредяването на "Продължаваме Промяната" в Пловдив лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев, както и доскорошният министър-председател на РБ акад. Николай Денков, участваха в открит разговор с гражданите за постигнатото до момента в града под тепетата. Срещата се проведе на 15 април в емблематичния за Пловдив Римски стадион.

Събитието се откри от акад. Николай Денков, който разказа какво постигна правителството за последните 10 месеца и бе категоричен: "Ако нещо ще остане в историята - със сигурност ще бъде приемането на България в Шенген". Той се обърна към хората с призив: "Не се поддавайте на манипулации – сухопътният Шенген ще дойде скоро, стига да успеем да си стабилизираме държавата, защото така работят европейските институции. Ако няма изненади – до края на годината вече ще имаме дата".

А по отношение на другия приоритет на ПП-ДБ - влизане в Еврозоната, Денков цитира последния Европейски съвет на министър-председателите на страните от Европейски съюз /ЕС/.

"Приветстваме България за прогреса, който е постигнала. Чакаме я да постигне последните критерии, за да можем да я приемем в еврозоната“.

Денков посочи всички успехи на правителството в икономиката, социалната сфера, здравеопазването, енергийната независимост, регионалното развитие, съдебната реформа, религията, борбата с корупцията, младежките политики и други сфери. Сред големите успехи посочи пресичането на корупцията на ГКПП "Капитан Андреево".

"Прекратихме бизнеса на "Евролаб-2011" като отворихме държавната лаборатория. Затворихме за момента всякакви вратички за злоупотреби там. Как може някой да бъде обвиняван, че прикрива корупция на митниците, след като е поканил чуждестранни митничари от Великобритания, САЩ, Австрия, които да бъдат на смяна редом до българите", каза Денков.

Акад. Денков направи и паралел с кабинета "Борисов 3" по отношение на общинските проекти преди и сега.

"По време на последното правителство на Борисов имаше 273 общински проекта. А само през тази година вече са подписани 723 споразумения с над 100 общини за близо 2 млрд. лв.", поясни той.

"Тази година общинските проекти са разписани прозрачно. Пловдив получи 100 млн. лв. Пазарджик – 50 млн. лв. Всеки кмет решава за какво да похарчи бюджета по важност. Бюджетът се дава на база колко хора живеят в общината, а не на база кой е наш кмет – всяка една община в България получи бюджет в зависимост от размера ѝ. Това, което побърква ГЕРБ и ДПС, е, че парите са гарантирани и приети от Народно събраните /НС/, записани в бюджета, и финансирането не зависи от това дали си послушен или не, или дали работиш за някого. Получават се по право, а не по нечие благоволение", обясни Асен Василев. Той разказа на пловдивчани за следващия предстоящ голям проект в града - Градска железница.

"Вече е направен идеен проект, а в момента се прави технически проект за градската железница. Ще струва 100 млн. лв. От догодина може да започне строителството, ако НКЖИ не си смени приоритетите", обясни Василев.

"Голяма разлика между "Промяната" и ГЕРБ има и моделът, по който се управлява държавата", обясни Василев и посочи, че ако по време на управлението на ГЕРБ е властвал латиноамериканският модел, при който: "малко на брой хора са взимали основните пари, а всички останали са били бедни, то през последните 3 години парите достигат до хората".

"Последните 3 години моделът се обърна - парите достигат до нормалните хора и неравенството започна да пада. Това е основната ни разлика с ГЕРБ, и нещо, което те никога няма да ни простят. Едни олигарси, които два пъти в годината си сменяха колите, сега трябва да плащат данъци и не могат да получават специални поръчки", каза Василев.

"Друга голяма разлика с управлението на ГЕРБ са резултатите в социалната сфера, която се развива значително по-интензивно, в сравнение с предходни години. Наблюдава се ръст на заплати, доходи, пенсии. Инфлацията беше голяма, но ръстът на доходите - по-голям", отбеляза Денков.

Асен Василев обясни откъде държавата имаше пари за всички важни политики, докато той беше министър на финансите.

"Като студент съм учил как да превърна една бедна държава в богата. Това ми е тясната специалност. Обикновено измерителят за това колко е богата една държава, се казва БВП на глава от населението, измерен през покупателна способност. По отношение на БВП - за 3 години сме наваксали толкова, колкото за 12-те години управление на ГЕРБ – през 2009 г. е 44%, през 2020 г. 54%, а през 2023 г. – 64%. Освен това, средната пенсия нараства до 883 лв. през 2024 г., в сравнение с 382 лв. през 2020 и 288 през 2009 г.; средна работа заплата през 2009 е 620 лв., до 2020 нараства до 1390 лв., а за още три години става 2120 лв.", посочи фактите Василев и допълни за спекулативната предизборна социална мярка, която се гласува наскоро - еднократните добавки за пенсионерите за Великден.

"Когато даваш средно увеличение на година от 10 лв., е нормално да отпускаш великденски и коледни добавки, и да кажеш, че правиш нещо хората. По-добре е тези пари да се получават всеки месец, а не 2 пъти в годината като подаяние. Нашите майки и бащи заслужават да получават достойни пенсии всеки месец. От 1 юли средната пенсия ще скочи с почти 100 лв. и всеки месец ще получават по 100 лв. отгоре, а не само по Великден", аргументира се той.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка:  Пресцентър на ПП-ДБ


3
0 rate up comment rate down comment 0
ОМГ
преди 1 месец
2
0 rate up comment rate down comment 0
Тончо
преди 1 месец
Обърналите сте го, ама друг път. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Хох
преди 1 месец
" Въздушно- капковият" Шенген наистина ще остане в историята. България и Румъния са единствените държави, чиито назначени отвън чиновници приемат подобно унижение, ясно показващо, че сме неравноправно третирани като членове на ЕС. Равенството е европейска "ценност", Кирчо! Ама България и Румъния не са равни на " по- висшите" " европейци". Останалите са " по- равни" от нас в ЕС. Това успех ли го наричате, а Пуделова Партия на ГЕРБ и ДПС? Сигнализирай за неуместен коментар