Пенсионери без добавки за Великден: Вижте заплатите в НС, ние нямаме пари за отопление

"Ако не е детето ми да ми помага, няма да мога и лекарства да си купя", каза Йорданка Илиева

12.04.2024 | 18:14 Редактор: Толя Стоянова

Справедливи ли са добавките от 100 лева за най-бедните пенсионери? Въпросът скара депутатите.

Магдалена Йорданова е с 42 години трудов стаж, като е работила като счетоводител в селското стопанство. Въпреки че е с онкологично заболяване и с ниска пенсия, тя няма да получи 100 лева за Великден, тъй като доходът ѝ е с 30 лева над линията за бедност.

"С онкодобавките взимам 560 лева пенсия. Пенсиите доникъде не стигат, изключително са малки парите. Виждате какви заплати взимат в Народното събрание, а народът - как се живее с 500 лева пенсия? Възмутена съм, виждам как растат цените, първото което е, пари за отопление няма как да се съберат - за ток, за дърва, знаете ли каква е цената на кубик дърва", попита Йорданова.

60-годишната Йорданка Илиева от три години е с множество заболявания. В момента е с 97% инвалидност. Тя също не отговаря на условията за великденски бонус, тъй като инвалидната ѝ пенсия надвишава с около 20 лева допустимия праг.

"Направих онко на кръвта, после направих два стабилни инфаркта, три стента, щитовидна, базед, диабет, няма заболяване, което да го нямам. 550 лв. ТЕЛК. Първо съм на квартира, второ, лекарствата ми са 100 лева. Ако не е детето ми да ми помага, няма да мога и лекарства да си купя", сподели Илиева.

"Това са хора, които получават пенсии, в размер по-нисък от минималния доход за бедност в страната - 526 лева, и всеки, който получава до този размер, ще получи добавка", обясни директорът на РУСО - Велико Търново Петя Йорданова.

По данни на НОИ добавки ще получат почти една четвърт от българските пенсионери. Парите, които ще бъдат необходими за тях, са 59 млн. лева.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
ППДБ казаха какво мислят за пенсионерите....... Сигнализирай за неуместен коментар