БСП се мобилизира за изборите, Нинова се надява на широко ляво обединение

"Левицата" има безусловна покана за връщане

13.04.2024 | 18:24 Редактор: Елеонора Танева

БСП ще търси широко ляво обединение за явяване на предстоящите избори. А на 27 април столетницата трябва да обяви имената на кандидатите, които ще бъдат включени в листите за евроизборите и тези за 50-ото Народно събрание.

На 1 май предстои обща дискусия с 25 формации в левия и патриотичен спектър, както и с над 20 граждански сдружения и неправителствени организации. 

"Ще направим дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото и модела на управление досега на България. Надяваме се това да е началото на едно широко ляво обединение. Ще предложим на този наш форум общ документ, декларация, с основните принципи, на които всички да стъпим", уточни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ще бъдат поканени досегашни партньори, отделилата се партия "Левицата" получи безусловна покана за връщане. Решението е взето на Националния съвет на партията, който освен явяването на изборите, обсъди и критериите за подбор на кандидатите на парламентарните и европейските избори. 

"Разбира се трябва да се представим максимално добре. Нашите послания, платформи и политики да стигнат до хората. Да има висока избирателна активност, защото това дава легитимация на всяка една власт в България", каза членът на НС на БСП Филип Попов.

"Ние трябва да си свършим работата в Брюксел първо, тъй като от там задават параметрите, където националните парламенти в рамките на параметрите вземат решения. Т.е. трябва да има много добър синхрон между нашите представители в Брюксел и българския парламент, нещо което досега се подценяваше", допълни депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев.

Оказва се обаче, само един от депутатите в Европейския парламент е представил отчет – Цветелина Пенкова. А заради този пропуск и неявяването на национален съвет, останалите вероятно няма да попаднат в листите.

"Те са номинирани, имат номинации от някои организации, дали ще бъдат в листата, ще решим на 27 на Национален съвет", каза Нинова.

Тогава ще стане ясно и кой ще бъде водач. Една от номинациите е на заместник-председателя на БСП Кристиан Вигенин. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)