Ангел Джамбазки: Мигрантите искат да ходят в Германия, не да карат такси в Харманли

Основни промени за щателен контрол влизат в сила от 2026 г.

10.04.2024 | 18:56 Редактор: Беатрис Младжова

Европейският парламент гласува ключова реформа за мигрантите. Основните промени ще влязат в сила от 2026 г. Те предвиждат нелегалните мигранти, влизащи на територията на общността, да преминават през щателни проверки. След тях мигрантите могат да бъдат допускани, настанявани в транзитна страна или връщани обратно.

Проверките на мигрантите ще бъдат задълбочени, като ще включват и снемане на биометрични данни на лицата и отпечатъците им. След преминаването на скрининга ще се прави преценка кои мигранти ще бъдат допуснати до държавата, в която търсят убежище, или ще бъдат върнати в родината им. В промените е записано също, че мигрантите могат да бъдат пратени и в трета страна, на така наречения принцип на солидарността.

"Ако пристигат хора по нерегламентиран начин, те ще бъдат подлагани на скрининг, а за онези, които може би не се нуждаят от международна защита, ще се прилага бърза процедура за убежище още на границата и ще се взима бързо решение за връщане. Това ще спомогне за защитата на шенгенското пространство и територията на ЕС. Същевременно с това се налага и задължителна солидарност. Това означава, че ако държавата на първо влизане е под натиск или в криза, ще бъде приложена задължителна солидарност от другите страни членки", заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Задължителният механизъм за солидарност ще накара страните членки да приемат определен брой кандидати за убежище, пристигащи в държавите по външните граници на ЕС. Ако откажат, тези страни ще трябва да плащат. Сумата възлиза на €600 млн. годишно. Пактът има за цел да засили контрола по външните граници на общността и да обедини европейските държави да управляват миграцията заедно.

Според българския евродепутат Ангел Джабазки обаче мерките на европейските институции срещу нелегалната миграция са прекалено закъснели.

"Всички мерки, които се опитват да взимат, са палеативни. Те са след дъжд качулка. Тези хора искат да ходят в Западна Европа, те не искат да дойдат в Харманли и да карат такси, а да вземат германски помощи, германска кола, ако може и германска жена", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.

Промените срещат и остри критики от правозащитни организации. Стефани Поуп, експерт на Oxfam по миграцията, заяви, че пакетът няма много общо с човешките права на отчаяните хора, а повече с "възпиране, задържане и депортиране". В навечерието на гласуването представители на 161 граждански организации призоваха евродепутатите да отхвърлят законодателството заявявайки, че то е било "погрешно от самото начало".

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON Air

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Не, не одобрявам предложените имена.
53%
Одобрявам, кабинетът е експертен.
30%
Има приемственост, тъй като остават министри от предишното редовно управление.
17%
Общо 1403 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
ШИнген на куково лят
преди 2 седмици
Денков ги уреди да карат такси в Харманли, че такива били евроатлантическите ценности като например свободното движение на лица по въздушно- капков път/ Шенген за България и Румъния. Можехме да пратим мигрантите в Австрия по Дунав , но Нехемер и КО придвидливо са се сетили да ни натрапят " морски" Шенген, а не речен. Добре е да предоставим на мигрантите българско гражданство, за станат министри и да пътуват в ЕС заедно с "Ники, който много иска да е външен министър и да пътува". Сигнализирай за неуместен коментар