Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: Европа действа бавно с мигрантите и войната в Украйна

Развитието в Турция е много хубав сигнал за ЕС, заяви Стоян Сталев

02.04.2024 | 19:39 Редактор: Тодор Петров

Дипломатът и бивш служебен министър на външните работи Стоян Сталев не споделя мнението, че крайнодесните ще реализират съществени победи на евроизборите. 

"Европа бавно прави своите завои по отношение на мигрантите и войната на Русия в Украйна. Бавно се изгражда европейската реакция на тези тежки проблеми, поради голямото многообразие на ЕС. На първо място ЕС е организация на мира, след това идват икономическите предимства", посочи той в предаването "Денят ON AIR".

По думите на Сталев Европа допуска грешки в прекалената централизация и бюрократизация на европейските институции. 

"Имат склонност да разширяват своите правомощия и да навлизат прекалено много в сферите на националните държави и да обезличават политиката им. Това доведе до излизането на Англия от ЕС. Има едно задоволство в ръководството на ЕС от задълбочаването на икономическата интеграция. Не трябва да изпразваме националните политики от съдържание, прехвърляйки всичко в ЕС", подчерта Сталев пред Bulgaria ON AIR.

Дипломатът коментира информацията, че висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия в преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на Pfizer. Сталев не се ангажира със становище за допуснати корупционни практики, но смята, че със сигурност са изхарчени повече средства от необходимото.

МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В ТУРЦИЯ

"Развитието в Турция е много хубав сигнал за ЕС. След 22 години това е първата сериозна победа на опозицията. Може би това е свързано със смяната на лидера на партията. Досега турската опозиция беше силно разединена. Това е и успех за турския народ. За тези избори Турция трябва да бъде поздравена. Заслужава уважение фактът, че избирателната активност е 78%. Също показва, че изборите са честни. Партията на справедливостта на Ердоган проявяваше голям апетит за власт, той обича властта. Това довежда до прекаляване", заяви дипломатът.

Според него едно от най-важните неща в демокрацията е мярката и е добре да има промяна след два мандата във властта.

"Много са 4 години до следващите президентски избори. Ако опозицията остане единна и новите кметове работят законно и със скромност, има шансове да се получи нормално конкуриране на партиите в Турция", каза още Сталев.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

"Много важен партньор за нас. Допускаме греша, че прекалено много се взираме в миналото, когато говорим с РСМ. За разлика от Гърция, ние не можем да изградим икономическо сътрудничество с РСМ. И в двете партии преобладава желанието да не променят Конституцията. Трябва да работим с Македония като гледаме бъдещето. Трябва да избягваме политики на разделение и да спорим за езика. Македония е подложена на силен натиск от Сърбия и Русия за изолиране от ЕС", каза още бившият служебен министър на външните работи.

Гледайте целия разговор във видеото.