Европрокуратурата погва Фон дер Лайен за свързани с Pfizer престъпления

Брюксел засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения

02.04.2024 | 08:45 Редактор: Искра Ангелова
Европрокуратурата погва Фон дер Лайен за свързани с Pfizer престъпления

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на Pfizer. Това обяви говорител на прокуратурата в Лиеж, цитиран от европейската редакция на "Политико".

Следователи от Европейската прокуратура през последните месеци са поели работата от белгийските прокурори, разследващи Фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на текстови съобщения, корупция и конфликт на интереси", става ясно от правни документи. За момента все още още никой не е обвинен във връзка със случая.

Разследването беше открито от белгийските власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство. Жалбата на Балдан беше съсредоточена около предполагаема размяна на съобщения между Фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла преди най-голямата сделка за ваксини в ЕС, на стойност 20 млрд. евро.

Развитието идва в деликатен за Фон дер Лайен момент, докато тя се опитва да бъде излъчена за втори мандат начело на Европейската комисия. Брюксел засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им, информира "Труд".

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
Звучи
преди 3 седмици
Чудесно, за да е истина!Не вярвам на Кьовеши! Сигнализирай за неуместен коментар