Съдят Фон дер Лайен за корупция при договарянето на ваксини срещу Ковид-19

Според лобиста Фредерик Балдан тя е действала извън договорите на ЕС

17.04.2023 | 20:50 Редактор: Вяра Димова
Съдят Фон дер Лайен за корупция при договарянето на ваксини срещу Ковид-19

Лобистът Фредерик Балдан, официално акредитиран към институциите на ЕС, съди Фон дер Лайен за това, че е причинила финансови щети на белгийската държава, когато е осигурила сделка на стойност 35 млрд. евро (38,4 млрд. долара) с фармацевтичната компания Pfizer за закупуване на 1,8 млрд. дози ваксини срещу Ковид-19 за страните от ЕС, съобщават белгийският седмичник Le Vif и Еuractiv.

Балдан е завел делото на 5 април пред първоинстанционния съд в Лиеж. Сега съдията трябва да разследва и не може да го обяви делото недопустимо, каза парижкият адвокат Даян Протат. Това би означавало, че съдията може да поиска снемане на имунитета на Фон дер Лайен, за да може да проведе разследването.

Закупеният брой ваксини се оказа много по-голям от необходимия на страните от ЕС и трябваше да бъде унищожен или дарен.

Според ищеца Фон дер Лайен е действала извън договорите на ЕС и извън неговия мандат от името на страните членки.

По въпросите на здравеопазването договорите на ЕС дават на ЕС само поддържаща роля – тоест това не е изключителна компетентност или споделена с националните държави, пише "Труд".

Според Балдан държавите-членки са упълномощили Комисията да сключи рамково споразумение за закупуване на ваксини от тяхно име, но не и самата Фон дер Лайен.

Eврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес защити Фон дер Лайен като каза, че не е участвала в преговорите за сделките за ваксина срещу Ковид.

Според разследването на американския всекидневник "Ню Йорк Таймс" Фон дер Лайен е договорила мегасделката чрез текстови съобщения с главния изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла, но по-късно твърди, че е изтрила разговора.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Биби
преди 1 година
Тъпата акушерка да тръгва бавно към затвора Сигнализирай за неуместен коментар