Парламентът създаде временни комисии за "Турски поток" и "Лукойл"

Часове дебати между народните представители и серия от почивки

04.04.2024 | 07:53 Редактор: Толя Стоянова
Парламентът създаде временни комисии за

Парламентът реши временна комисия да проверява всички факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на Република България. Решението дойде след над четири часа дебати между народните представители и серия от почивки.

Проекторешението беше внесено от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). Депутатите гласуваха и състава на временната комисията, който ще е от 12 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Това са Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС,  Венко Сабрутев и Мартин Димитров от ПП-ДБ, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС,  Даниел Проданов и Коста Стоянов от "Възраждане", Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от "БСП за България", както и Тошко Йорданов и Павела Митова от "Има такъв народ".

Парламентът не успя да избере председател на комисията, която ще бъде за срок от един месец.

Народното събрание гласува и създаване на временна комисия, свързана с дерогацията, ползвана от "Лукойл". Депутатите гласуваха комисията да бъде създадена на паритетен принцип, но не успяха да изберат председател.  

Първоначално за разглеждане в пленарна зала постъпиха два проекта на решения – единият с вносител "Продължаваме промяната – Демократична България" , а другият с вносител ГЕРБ-СДС. Впоследствие народният представител Жечо Станков от ГЕРБ-СДС направи редакционни поправки, свързани с името, които бяха приети от пленарната зала. Бе прието временната комисия да установи икономическия ефект за България от изисканата и предоставена дерогация, от която се е ползвала "Лукойл", както и неизпълнение на задължение на министъра на икономиката и индустрията за влизането в сила на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това неизпълнението. След като гласуването на редакциите депутатите от ПП-ДБ заявиха, че оттеглят внесеното от тях проекторешение. Така на гласуване бе подложено само решението на ГЕРБ-СДС и то бе прието със 151 гласа "за" и  33 "против".

Поименният състав на комисията бе гласуван анблок. От ГЕРБ-СДС бяха избрани депутатите Александър Иванов, Георг Георгиев, Красимир Вълчев, Христо Гаджев и Десислава Трифонова, от ПП-ДБ – Радослав Рибарски, Васил Стефанов, Ивайло Мирчев и Искрен Митев, от ДПС – Байрам Байрам, Йордан Цонев и Елван Гюркаш, от "Възраждане" - Борис Аладжов, Стоян Таслаков и Димитър Гюрев, от "БСП за България" - Атанас Зафиров, а от "Има такъв народ" Александър Вълчев. 

Поименният състав на комисията бе гласуван със 180 гласа "за" , един – "против" и трима "въздържали се", предаде БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)