БЛС: Системата още не е готова за изцяло е-рецепти за антибиотиците

"Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми", заявяват от съсловната организация

03.04.2024 | 11:40 Редактор: Искра Ангелова
БЛС: Системата още не е готова за изцяло е-рецепти за антибиотиците

Българският лекарски съюз смята, че системата продължава да не е готова антибиотиците да се изписват само с електронна рецепта и след изтичането на гратисния период за използване паралелно на хартиена и е-рецепта. Това се посочва в позиция на съсловната организация, свързана с преминаването към задължително електронно предписание за антибиотиците от началото на април.

Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент, заявяват от БЛС.

Те са на мнение, че предоставеният гратисен период от министър-председателя акад. Николай Денков не е бил използван по целесъобразност. За тези над 4 месеца разговори между Български лекарски съюз и Министерство на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха проведени. А сформираната работна група по темата изобщо не е започвала дейност, посочват от БЛС.

"Предоставената възможност да се предписват електронни рецепти през мобилното приложение дори и да няма интернет свързаност не решава поставените от нас проблеми. Все още не е решен въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас. Не е ясно и създадена ли е система с информация в реално време за наличните в аптеките лекарствени продукти, която да е свързана с електронното приложение за издаване на електронни предписания? Остава поставеният от нас въпрос по какъв начин ще се извършва електронно предписание на продукти от лекари, които нямат регистрирано ЛЗ и/ или електронен подпис, както и членовете на БЛС, които не практикуват ( напр. пенсионерите) и не могат да се регистрират в системата и да издават електронни предписания?", питат от съсловната организация.

БЛС допълва, че в рамките на гратисния период не са били реализирани и пилотните практики, в които изцяло изписването на медикаменти да бъде на електронни рецепти, за да може да бъде тествана системата и проблемите да бъдат изчистени. Всички тези въпроси Български лекарски съюз постави и на вниманието на МЗ.

От Българския лекарски съюз подчертават, че винаги са били за дигитализацията в сектора, без обаче това да превръща когото и да е в нейни заложници.

"В тази връзка Българският лекарски съюз изразява принципната си подкрепа на декларацията на фармацевтите, присъствали на пролетна маркетингова конференция и смята, че алтернативата за хартиена рецепта трябва да бъде запазена", обобщават от съсловната организация.

Снимка: БГНЕС