България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Получаваме антибиотици само с е-рецепта, контролът става много по-сериозен

"Има реален дефицит на лекарства, които обхващат много групи", алармира Николай Костов

01.04.2024 | 11:39 Редактор: Толя Стоянова

От днес антибиотиците ще се отпускат само с електронна рецепта. Припомняме, че заради хаоса и напрежението, което предизвика въвеждането им сред лекари, пациенти и фармацевти, беше даден и гратисен период за паралелно използване на хартиени и електронни рецепти.

"Имаше недоработени софтуери в аптеките - това е оправено. Оправиха и мобилното приложение за лекарите за предписване на рецепти. Интерфейсът изглежда по-добре. Имаше проблеми с неактуалната номенклатура на лекарите - тя съдържа повече лекарства, отколкото има на пазара. Най-добре се изчистват проблемите, когато се работи с тази номенклатура. Лекарите свикнаха с това какво има и какво няма. Ще има проблем, когато се въведат повече групи лекарства, с които не са свикнали", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в студиото на "България сутрин".

Според него контролът е много по-сериозен при електронните рецепти в сравнение с хартиените. Пред Bulgaria ON AIR обясни, че всяка рецепта се съхранява в електронния регистър в аптеката и се знае какви лекарства са отпуснати. Обикновено до 6 месеца може да се използва електронната рецепта, а за нейното изпълнение пациентът трябва да даде информация на фармацевта за ЕГН и дата на предписване на рецептата.

По думите му има реален дефицит на лекарства, които обхващат много групи. За да се справим с недостига, Костов е на мнение, че начинът е да не се изнасят лекарства.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки уточни, че ако дадено лекарство го няма, фармацевтът не може да го замени с друго, ако лекарят не го е предписал и не присъства в електронната рецепта като заместител.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
на гол тумбак чифте
преди 4 седмици
Кои лекари имат достъп до системата за тези рецепти и защо другите, които нямат достъп са дискриминирани? Никъде в Европа няма изписване на лекарства само с електронни рецепти! Ако в едно село няма ток няколко дни, как лекарят ще изпише електронна рецепта? Сигнализирай за неуместен коментар