Антибиотиците се предписват само електронно, 56 лекарства за сърце стават безплатни

Рецептите, издадени на хартия преди 29 март, важат шест месеца

01.04.2024 | 18:34 Редактор: Толя Стоянова

Хартиените рецепти останаха в историята. Изтече гратисният период, в който можеше да се предписват антибиотици както на хартиена, така и на електронна рецепта. Още от тази сутрин стана задължително електронното предписване както от ОПЛ, така и от зъболекари и специалисти.

Друга важна промяна, която засяга пациентите и влиза в сила от утре, това е че 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни. Здравната каса ще поеме 100% от цената за една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества, които са включени в позитивния лекарствен списък. В списъка са включени и всички 407 дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в страната.

Антибиотиците и някои от антидиабетните препарати вече се предписват само електронно. Според д-р Мирослав Спасов това ще сложи край на безразборния прием на антибиотици.

"С електронните рецепти се упражнява контрол от страна на държавата върху внесените количества, изразходваните количества. Това ще помогне за следващото изготвяне на бюджета за лекарства за следващата година и за следващите периоди във времето", каза д-р Мирослав Спасов.

Част от пациентите одобряват електронния вариант на рецептите, а ако предписаното лекарство липсва в аптеката, то би могло да се замени. Рецептите, издадени на хартия преди 29 март, важат шест месеца от датата на издаване и ще бъдат обслужени, въпреки че са на хартия.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пепи
преди 4 седмици
Абсолютна дискриминация на лекарите ! На запад от Триест до Дъблин важът хартиените рецепти и срещу карта на лекарската камара можеш да си вземеш каквото лекарство поискаш. Сигнализирай за неуместен коментар