Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ, те ще опитат да съставят кабинет

Всички останали парламентарни формации се обявиха за предсрочни избори

27.03.2024 | 07:38 Редактор: Тодор Петров
Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ, те ще опитат да съставят кабинет

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".

Шансът им да съставят правителство изглежда нулев след прекратените преговори между първите две коалиции, които не се разбраха как да продължи деветмесечното им общо управление и в бъдеще.

Липсата на съгласие изостри тона между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и провали възможността за кабинет с първия мандат. Финалът му беше вчера, когато парламентът одобри отказа на Мария Габриел да бъде премиер, което даде зелена светлина за връчване на следващ мандат.

След като получи папката от президента, кандидатът за премиер на втората формация може да я върне веднага празна или да я задържи и да търси подкрепа за съставяне на кабинет в седемдневен срок. Всички останали парламентарни формации се обявиха за предсрочни избори.

При провал на втория мандат Конституцията предвижда още една възможност. До седмица след връщането на втората папка президентът трябва да възложи по свой избор третия и последен мандат за съставяне на правителство на някоя от останалите четири парламентарни групи, припомня БНР. 

При провал на третия мандат държавният глава ще насрочи избори за нов парламент и ще назначи служебен кабинет, но при изцяло нови правила. След промените в Конституцията Румен Радев може да избира служебен премиер от списък с кандидати: председателят на Народното събрание, управителят или някой от тримата подуправители на Българската народна банка, председателят на Сметната палата или негов заместник, както и омбудсманът или негов заместник. 

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR