Срокът на ПП-ДБ към ГЕРБ развихри творчеството на опозицията

Атанас Атанасов поиска приемлива фигура за министър-председател и за двете страни

26.03.2024 | 13:19 Редактор: Вяра Димова

Вече е окончателно и официално, че кабинет с първия мандат в рамките на този парламент няма да има. Депутатите гласуваха отказа на Мария Габриел да бъде премиер. Извънредното заседание на депутатите продължи само час, но бе разгорещен и изпълнен с обиди и цитати на класици дебат.

Изненадващо дойде предложение с поглед към втория мандат. "Продължаваме промяната - Демократична България" дадоха заявка да реализират национален общ мандат и за целта поискаха помощта на ГЕРБ. От парламентарната трибуна Атанас Атанасов предложи ГЕРБ да даде техен кандидат за министър-председател, но това да бъде приемлива фигура и за двете страни.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" дадоха и срок на ГЕРБ да помислят, докато президентът връчи втория мандат, но искат и да се подпише споразумение, в което да бъдат включени всички реформи за регулаторите и за съдебната система.

"Днес е един облачен ден за българската демокрация. А дали слънцето би могло да пробие, зависи от тази зала", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

След това предложение опозицията избухна в смях. 

"Като ви слушах, се сетих за един наш спор. Вие ми казахте: "Бойко Борисов и на магаре няма да се върне", а сега какво се случва? Това беше публично политическо харакири", посочи председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова.

"Това е унижение на избирателите, вие да се молите, колегите ви от ГЕРБ да се смеят. Трябваше на колене да застанете", добави Георги Свиленски от БСП.

"На никого не се молим. Ние се съобразяваме с мнението на българския народ. А българският народ не иска избори", отговори Атанасов.

"Рядко можем да наблюдаваме такава гавра", включи се Радостин Василев от ИТН.

Петков се опита да обясни, но вместо това изказването му запали още повече емоции. В крайна сметка в рамките на един час точката, за която се бяха събрали, беше гласувана - първият мандат приключи неуспешно. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа