Иван Гешев: Ако има избори, ще участваме, но в листите ни няма да има политици

Партиите се превърнаха в търговски дружества, заяви бившият главен прокурор

25.03.2024 | 13:47 Редактор: Толя Стоянова
Иван Гешев: Ако има избори, ще участваме, но в листите ни няма да има политици

В случай че има национални избори, ще участваме. Нашето виждане е да използваме партия мандатоносител или гражданското сдружение "Справедливост за България" да прерасне в политическа партия. Това каза в Бургас лидерът на сдружението и бивш главен прокурор Иван Гешев. Той коментира, че в листите няма да има политици, а ще се даде възможност на гражданите да участват във властта.  

"Няма да участват политици, защото партиите се превърнаха в търговски дружества, а тези, които ги управляват, не са лидери, а търговски директори. Тези дружества търгуват с власт, с постове, с пари, с комисионни. Хоризонтът им е къс, една-две години, от избори до избори. Всеки бърза да открадне каквото може", коментира Гешев.

Той определи политическата обстановка в България към момента като "трагедия и срам".

"Все повече генерираме антиелит. Днес ще има правителство, утре няма да има. Това, което правят, е да се пазарят - кой какво да вземе и кой на каква позиция да се позиционира. ДПС и ГЕРБ "дъвчат" ПП ДБ и в момента, в който им станат непотребни и са ги посмачкали, ще ги изплюят.  Дали ще е сега, дали ще е след шест месеца, това ще се случи", заяви Гешев.

На въпрос на какъв етап е разследването за взрива срещу него, Гешев разкри, че все още продължава и чака да бъде разпитан.

"Единственото, което ме радва, е че "Европол" участва в това разследване", добави Гешев и отново посочи, че подозира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БТА.

В Бургас Гешев пристигна, за да представи инициатива "1 000 000 гласа за мир". Той бе придружаван от симпатизанти, които носиха плакати "Иван Гешев премиер". Заедно с Гешев в пресконференцията участваха и експерти от сдружението.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)