Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

С Международния ден се цели да се привлече вниманието към този сериозен глобален проблем

24.03.2024 | 08:47 Редактор: Деси Николова
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 г. по инициатива на Световната здравна организация.

На тази дата през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива микобактериум туберкулозис, - откритие, достойно за Нобеловата награда, с която е удостоен. С Международния ден се цели да се привлече вниманието към този сериозен глобален проблем, който е с особена значимост и за общественото здраве.

За последните 10 години в България e налице тенденция за намаляване заболеваемостта от туберкулоза, съобщиха от министерството на здравеопазването. Въпреки намаляването на заболяемостта у нас, все още има региони, в които тя е над средната за страната.

Намаляването на разпространението на заболяването у нас е резултат от изпълнението на "Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза 2017-2020 г.". По данни на програмата процентът на успешно излекуваните пациенти с бацилоотделяне се увеличава от 80% през 2007 г. до 84% при пациентите, започнали лечение през 2017 г.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. За целта ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, медикаменти за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

В дейностите по изпълнение на националната програма активно участват специализираните лечебни заведения, регионалните здравни инспекции и неправителствените организации, работещи с уязвими групи, информира БГНЕС.

По Програмите за превенция на туберкулоза работят 29 лечебни заведения. Всички те ежегодно организират т. нар. седмици на "Отворени врати".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR