Шофьорите губят битката с КАТ: МВР отне над 2 500 коли на пияни и дрогирани

В София активно се работи за пресичане на автомобилните гонки

20.03.2024 | 14:54 Редактор: Елеонора Танева

Отнетите автомобили от пияни и дрогирани шофьори са над 2500, постановените присъди са над 800. Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев по време на дискусия „Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП“. Форумът е организиран от Института за пътна безопасност, със съдействието на Столичната община.

Регистрираните досъдебни производства по тази материя са над 4500, а отнетите в полза на държавата автомобили са над 400, посочи още той. Тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП) водят до изключително сериозни материални и нематериални загуби за обществото, натоварват здравната и социалната система, пряко влияят върху заболеваемостта и смъртността на гражданите, допълни Коцев. По думите му механизмът за ограничаване на ПТП е превенцията, която трябва да се разгърне в големи мащаби не само от МВР, а и от всички компетентни ведомства. 

По думите му освен превенция, е нужен и контрол, бързо разследване на произшествията, скъсяване на времето от произшествието до налагане на санкцията, неотменимост на наказанието и системен контрол спрямо нарушителите на правилата на Закона за движение по пътищата.

"Предприели сме редица законодателни изменения, подкрепяме идеята за приемане на изцяло нов Закон за движение по пътищата, внесли сме в Народното събрание предложения за нулева толерантност на употребилите алкохол и наркотици", посочи още Коцев.

Предложението е при констатирано ниво до 0,5 промила алкохол случаят да се преследва по административен ред, а при по-високо ниво – по наказателно-правен ред. Друго направено предложение е да се въведе категория за водачи на обществени превозни средства, на водачи на опасни превозни средства и др.

"Когато говорим за инфраструктурни решения и промени в закона, това не са просто параграфи, а става дума за децата ни, за човешкия живот и ако това не е отправната ни точка и не си вършим съвестно работата, всичко друго, което правим, няма смисъл", каза кметът на София Васил Терзиев.

Той посочи предприетите досега мерки за намаляване на ПТП – повишаване на сигурността около училища и детски градини, събиране на информация от районните кметове за нужда от промени в инфраструктурата, за по-добра видимост, за разчистване на кръстовищата от коли.

"Правим промени, които да направят по-сигурни пресичанията, идентифицираме други места на Околовръстното шосе, където трябва да има пасарелки – пешеходни мостове", уточни Терзиев и добави, че има проблем с качеството на пътната маркировка в столицата.

Кметът благодари на МВР за осигурените камери за контрол на скоростта и допълни, че активно се работи за намаляване на автомобилните "състезания“.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Ще направят всичко възможно да се разберат и излъчат кабинет.
28%
Няма да се разберат.
37%
Ще ни държат в напрежение за решението си до последния възможен момент.
25%
Ще поискат още време, за да се споразумеят.
10%
Общо 813 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
MASA
преди 2 месеца
Що за заглавие. Шофьорите не губят битки. Нарушителите на пътя вероятно са санкционирани. Сигнализирай за неуместен коментар