Директорът на СДВР: Имаме проблем със софтуера на камерите на Столичната община

"Хората се притесняват, когато виждат служители с дълго оръжие, разхождайки се по пешеходни зони", каза комисар Любомир Николов

14.03.2024 | 15:16 Редактор: Вяра Димова
Директорът на СДВР: Имаме проблем със софтуера на камерите на Столичната община

Имаме проблем със софтуера на камерите на Столичната община, но това нещо в най-кратки срокове, по уверение на кмета на София Васил Терзиев, ще бъде отстранено. Това каза пред журналисти директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) главен комисар Любомир Николов. Той присъства на извънредно заседание на Столичния общински съвет, свързано със сигурността в столицата.

Общо камерите за видеонаблюдение на Столичната община са 3800, като от девет месеца те не се поддържат и 400 от тях не работят, казаха от Столичния общински съвет. В отговор на въпрос за състоянието на камерите на СДВР Николов отговори, че СДВР разполага с достатъчно камери и то в централна градска част, което е в помощ за разкриване на престъпления. 

Той коментира и мерките по отношение на конфликтите с чужденци през последните дни, като посочи, че мерките вече са предприети и не са спирали. Сега със Столичния общински съвет набелязваме съответни мерки за тясно взаимодействие със Столичната община. С тях ще гарантираме сигурността на гражданите и засилване на присъствието на полицията от района на Централна гара до бул. "Мария Луиза", както и пешеходната зона на булевард "Витоша", уточни още Николов.

По думите му около местата, които са настанени мигрантите, също има засилено полицейско присъствие, като се обмисля вариантът охраната на тези центрове да бъде поета от Министерството на вътрешните работи. С промени в някои закони ще бъдат назначени още 266 служители, които да поемат охраната на тези места, обясни директорът на СДВР, цитиран от БТА.

Според него столичани и гости на столицата се чувстват притеснени, когато виждат служители с "дълго оръжие", разхождайки се по пешеходни зони, където има концентрация предимно на гости на града.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
само питам
преди 1 месец
А има ли НЕЩО, с което нямате проблем? Сигнализирай за неуместен коментар